Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Başbakanlık, sessiz sedasız yayınlanan görevde yükselme yönetmeliği ile Atatürk İlkeleri ve İnkilap tarihi derslerinin personele verilmesi uygulamasını kaldırdı.

Bir süre önce yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte dikkat çeken “by-pass”lar yapıldı. En dikkat çekeni ise, eski yönetmelikte yeralan ve aralarında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi’nin de olduğu derslerin personele verilmesini öngören düzenlemenin yeni yönetmelikte yer almaması oldu. Mesleki etik eğitimi de yeni yönetmelikte kaldırıldı.

“Atatürk dersi” artık yok

Eski yönetmeliğin 8’inci maddesinde düzenlenen ve “görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girecek personelin alacağı eğitim konuları” yeni yönetmelikte yeralmadı. Eski yönetmelikte olan ancak yeni yönetmeliğe alınmayan dersler şunlar:
‘’Anayasa (Temel Hak ve Ödevler, Devletin Temel Organları, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik, Devlet Teşkilatı ile ilgili mevzuat, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuat, Türkçe dil bilgisi ve yazışmayla ilgili kurallar, Halkla ilişkiler ve davranış kuralları, Kurumsal ve Mesleki Etik İlkeleri, Atanılacak görevin alanı ve niteliği ile ilgili konular’’

Eski yönetmelik sadece Başbakanlık ve bağlı kurumlarda çalışan personele “yükselme” imkanı tanırken yeni yönetmelikle “Kurumda en az altı ay çalışmış olma” hükmü getirildi. Bu düzenlemeyle birlikte, Başbakanlık’ın asli personelinin yanı sıra 6 aydır geçici görevle çalışanlara da kadro verilmiş olacak.