Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 53. kuruluş yıldönümü toplantısında konuşan başkan Zühtü Arslan yeni anayasa çalışmalarından, yargıdaki paralel yapılanma iddialarına kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa için "sihirli değnek değil" diyen Arslan güçler ayrılığı ve demokrasi vurgusu yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan hafta sonu hukuk krizine neden olan "paralel yapı soruşturmasının tutuklularına yönelik tahliye kararına" ilişkin de açıklamalarda bulundu. Arslan "Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez." dedi.

"ANAYASA DEĞİŞSİN AMA..."

Arslan; Anayasa için AKP'nin seçim beyannamesinde yer alan değişikliği de değerlendirdi.

AYM Başkanı Arslan "AYM olarak kararlarımıza ve uygulamalarımıza yönelik her türlü eleştiriyi değerli gördüğümüzü söylemek isterim. Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Anayasa için uygun bir iklimin oluşması lazım. Bu iklimin oluşması için ayrıştıran değil birleştirten pozitif bir tavır gerekmektedir. Yeni anayasa arayışı bugüne has bir durum değildir. Bu ülke yaklaşık 150 yıldır anayasasını arıyor.  Yeni anayasa yapım sürecinde oluşan anayasa geleneğinin hesaba katılması gerekmektedir. Kopyala yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik anayasaların olmazsa olmazlarını almadan bir anayasa yapmaya çalışmak o derece yanlış olur. Güçler ayrılığına dayalı iyi ve etkin bir sistem kuran bir anayasa yapılması mümkündür." diye konuştu.

"SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİLDİR"

Arslan yeni anayasanın tüm sorunları bir anda çözecek "sihirli bir değnek" olmadığını da sözlerine ekledi.

İşte Fethullah Gülen'in o mesajı!

İşte Fethullah Gülen'in o mesajı!