Ali Ekber ERTÜRK / SÖZCÜ

HSYK üyesiyken aynı zamanda TÜRGEV yöneticisi de çıkan Aysel Demirel'in HSYK’da görev yaptığı 3. Dairenin, aynı zamanda TÜRGEV'in de adının karıştığı 17- 25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcıların görevden alınmasını talep eden Daire olduğu da ortaya çıktı. Bu Daire’nin talebi doğrultusunda HSYK 2. Dairesi, savcıları açığa almıştı.

Demirel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ekim ayında “HSYK Üyesi” olarak atanmıştı. Aysel Demirel, kurumda yapılan görev dağılımında, hakim ve savcılarla ilgili şikayetlerin değerlendirilip soruşturulduğu 3’üncü Daire’ye verildi.

Demirel’in üyesi olduğu HSYK 3 Dairesi, 17- 25 Aralık soruşturmalarını yürüten cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki inceleme kararını soruşturmaya dönüştürülmesine karar vermişti.

Daire, bu savcıların, soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılması için 2’inci Daire’ye talepte bulunmuştu. HSYK 2’inci Dairesi de, 30 Aralık 2014’teki toplantısında, savcılar Öz, Kara, Yüzgeç ve Akkaş'ı, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar görevden uzaklaştırma kararı vermişti. Hakim ve savcılar açısından kritik kararların alındığı HSYK 3’üncü Dairesinin görevleri şöyle:

‘’-Hâkim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmek. Hâkim ve savcıların görevlerini; kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgelere (hâkimler için idarî nitelikteki genelgelere) uygun olarak yapıp yapmadıklarına ilişkin denetleme işlemlerini Teftiş Kuruluna yaptırmak. Hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikâyetleri inceleyip gereğini yapmak.

-Hâkim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hâl ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını Kurul müfettişleri veya müfettiş yetkilerini haiz kıdemli hâkim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri ile inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemler için teklifte bulunmak’’