Deniz AYAS /İSTANBUL

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen kimya dalındaki dünya çapındaki Nobel ödülüne Prof. Dr. Aziz Sancar layık görüldü.  Sancar, Orhan Pamuk'tan sonra (Orhan Pamuk edebiyat ödülünü almıştı) bu ödüle layık görülen ikinci Türk oldu. Güzel haber, başarı profesörün Türkiye'deki ailesini de sevince boğdu. Aziz Sancar'ın İstanbul'da yaşayan yeğeni Gani Sancar ünlü profesörle ilgili bilinmeyenleri Sözcü'ye anlattı.

"GURURLANDIK"

Nobel heyetinden gelen haberle sevince boğulduklarını belirten yeğen Gani Sancar "Çok mutluyuz ama bu başarı Sancar ailesinin değil bütün Türk milletinindir" dedi.

FOTO:Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Teksaslı eşi, Müslüman olarak Güven adını almış. Güven Sancar bir programda "Bozkurt işareti" yaparken


"HDP İLE ALAKAMIZ YOK"

Gani Sancar, HDP'li Mithat Sancar ile uzaktan akraba olduklarını belirterek dün Mithat Sancar'ın yaptığı açıklamalara da tepki gösterdi. Aziz Sancar'ın bir Türk milliyetçisi olduğunu söyleyen Gani Sancar "Hele HDP ile hiçbir alakamız yok. Mithat Sancar yakın akrabamız değil. Kendisi ile çok uzaktan akrabayız. Zaten görüşmüyoruz. HDP ile ilişkilendirilmemiz hem bizi hem de Aziz Bey'i üzdü. Aziz amcam katıksız bir Türk milliyetçisi. Kendisi ABD'deki Türk Evleri'nin de kurucularından. Milli duyguları had safhada olan birisi" dedi.

Aziz Sancar Doğu Türkistan'a destek eylemi sonrası (Tişörette İngilizce: "Doğu Türkistan'a özgürlük" yazıyor....)


NOBEL'İN SIRRI CEVİZLİ SUCUK!

Yeğen Gani Sancar, Aziz Sancar'ın özel hayatına ilişkin de bilgiler verdi. Aziz Sancar'ın Türk yemeklerine özellikle Mardin mutfağına aşık birisi olduğunu söyleyen Gani Sancar "Özellikle Mardin'in cevizli sucuğunu çok sever. Biz de buradan ara ara ABD'ye cevizli sucuk göndeririz. Kendisi çok sever. Her yıl Mardin ve İstanbul'u görmek için gelir zaten. Giderken de yanında muhakkak cevizli sucuk götürür" dedi.

MİTHAT SANCAR NE DEMİŞTİ?

HDP milletvekili Mithat Sancar dün gazetecilere yaptığı açıklamada "Babalarımız kuzen. Aziz Sancar’ın ana dilinin Arapça olduğunu bilmeleri gerek. Ben neysem Aziz Sancar da odur. Aile içinde Arapça konuşulur" demişti.

"ŞAŞKINIM,GURURLUYUM"

Aziz Sancar, ödülü kazandığındaki ilk duygu ve düşüncelerini ise telefonda görüştüğü NobelPrize.com yetkilisi Adam Smith'e anlattı. NobelPrize.org tarafından yayınlanan ses kaydında, Prof. Dr. Sancar ödülü kazandığına ilişkin gelen telefonu eşinin açtığını söyleyerek, ilk ne hissettiğine yönelik bir soruya; ''Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım.Düzgün şeyler söyleyebilmek için uğraştım, uyuyordum. Güzel bir deneyimdi'' diye yanıt verdi.

DNA ÇALIŞMALARI İLE BİLİNİYOR

"DNA onarımı" konusundaki bilimsel çalışmasıyla dikkat çeken Aziz Sancar, ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.



Nobel Kimya ödülünü Aziz Sancar aldı

Nobel Kimya ödülünü Aziz Sancar aldı