MHP’li eski vekili ve Genel Başkan adayı Oğan, Nil Soysal’ın gündeme ilişkin tüm sorularını yanıtladı. 

Oğan, 1 Kasım sonuçlarının MHP için hezimet olduğunu vurguladı. “Partide bazı şeyler yanlış gidiyor” dedi ve ekledi: Devlet Bey’in şahsıyla değil, yönetim anlayışıyla ilgili sorun var. Delegeler de değişimden yana. Hızlı bir süreç olacak

MHP eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, 7 Haziran seçimlerinden bu yana geçen süre içinde siyasi arenada en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Partiden ihracının hemen ardından; “Hakkımızda Devlet vermiş fermanı, ferman padişahın, ülkücü gönüller bizimdir” tweet’i ile verdiği genel başkanlığa adaylık sinyalini ise, 2 Kasım günü partiye geri dönmesinin hemen ardından açıkladı. Sinan Oğan, MHP Genel Başkan adayı olarak ilk röportajını ise SÖZCÜ’ye verdi. İşte o röportaj:

4 SEÇMENDEN 1’İNİ KAYBETTİK


- 7 Haziran seçimlerini MHP açısından başarısızlık diye yorumlayınca partiden ihraç edildiniz. MHP, 1 Kasım seçimlerinde ciddi oy kaybetse de baraj altında kalmadı. Bu durumda buna hezimet der misiniz?
Anadolu’da bir tabir vardır; testi kırıldıktan sonra ne yapsanız nafile. 7 Haziran sonrasında o testi kırılmadan uyarıda bulundum. Çünkü uzun süreden beri siyasetin içindeyim. Siyaset bilimi doktorası sahibiyim. MHP’de bir şeylerin yanlış gittiğini görüyordum. 1 Kasım seçimleri için de gayet iyi niyetle partimizin bir başarı ve hezimet ikilemi arasında kaldığını ifade etmiştim. Maalesef tam da o kötü senaryo gerçekleşti ve MHP bir hezimetle karşı karşıya kaldı. MHP’nin bu hezimetinin bir boyutu, her 4 seçmenden birinin MHP’yi terk etmesi ile aldığı milletvekili sayısının yarı yarıya düşmesidir. Ama daha vahimi PKK’nın siyasal temsilcisi olduğunu iddia eden bir partinin gerisinde kalmasıdır. Benim açımdan bundan daha büyük hezimet yoktur.
- Seçim sürecinde konuştuğum MHP’lilerin hemen hepsi, partinin bir ifade sorunu yaşadığını söyledi. Siz ne dersiniz?
Doğrudur. MHP kendini ifade edemiyor. Bakınız; şunun altını tekrar tekrar çizmek lazım; kadrolarınız, teşkilatlarınız ne yaparsa yapsın, Türk halkı liderin performansına ve söyleyeceklerine bakıyor. Lider eğer doğru ifadelerle, doğru zamanda, doğru şeyleri, doğru yerlerde kullanırsa vatandaş ikna oluyor. Yani siz 3 vilayetle sınırlandırmayıp, 81 vilayetin her birini en az 8 defa gezerseniz vatandaş size oy verir.


PARTİ İÇİNDE DEMOKRASİ YOK


- Yani sorun liderdi...
Sayın Genel Başkan 18 senedir MHP’nin Genel Başkanı. Çok sevdiğim bir şahsiyet. MHP’de Devlet Bey’in şahsıyla ilgili bir tek insanımızın sorunu olacağı kanaatinde değilim. Ama yönetim anlayışıyla ilgili sorunlarımız var.
- MHP, anti-demokratik bir görüntü de sergilemiyor mu sizce?
MHP, iktidarın anti-demokratik tutum ve davranışlarından çok çekmiş ve çok şikayet eden bir parti. Buna karşılık parti içi demokrasi de şu anda MHP’de çok net bir sorun. Bunu Sayın Genel Başkan’ın açıklamalarından da görüyoruz zaten. “Ben kimseyi kurultay salonuna sokmam” ne demektir? Sayın Bahçeli’nin evinin salonuna girmekten söz etmiyoruz. Ne Sayın Bahçeli, ne ben, ne de bir başkası anayasanın, Siyasi Partiler Kanunu’nun, partinin tüzel kişiliği ve tüzüğümüzün üstünde değil. Ben Sayın Genel Başkan’ın 18 senenin yorgunluğunu üzerinde taşıdığını ve partiye verecek çok bir şeyinin de kalmadığını düşünüyorum. Artık MHP’nin onursal başkanı payesi ile ya da eğer isterse Ak Sakallılar Meclisi Başkanı olarak bundan sonra yerine gelecek kişilere tavsiyelerde bulunması ve yanlarında yer alması gerektiği kanaatindeyim.

BU GARABETTEN KURTULMALIYIZ


- MHP tüzüğü, Genel Başkan’ı koruyan bir tüzük. Siz önce tüzük kurultayı derken bunu mu kaldırmak istiyorsunuz?
İlk aşamada; “Olağanüstü toplantıda seçim yapılamaz” hükmü kaldırılacak. Ondan sonra tüzük en başından, en sonuna yeniden yazılacak. Çünkü bu tüzükle olağanüstü kurultayı toplayıp, partinin tüzel şahsiyetine son verebilirsiniz. Yani delegeler isterse olağanüstü toplanıp, partiyi kapatabilir. Ama genel başkanı seçemez! Böyle bir tüzük olur mu? Bu hem demokrasiye, hem Siyasi Partiler Kanunu’na, hem de anayasaya aykırı. Önceliğimiz bu garabetten kurtulmak olacak.
- O zaman hem zor, hem de uzun bir süreç var önünüzde. Doğru mu?
Bugün MHP’de bütün delegeler değişimden yana. O nedenle kurultay süreci hızlı olacak. Ocak ayında önce tüzük kurultayı toplanacak. Onun hemen ertesinde belki aynı gün, belki ertesi gün de genel başkan seçimli kurultayı gerçekleştireceğiz.



Sinan Oğan, “Sayın Bahçeli’nin seçimli kurultayda aday olacağını düşünmüyorum” dedi. “Kendisi Ak Sakallılar Meclisi Başkanı olsun” önerisinde bulundu.

Bugün, MHP’de  ülkücü, ülkücüye  çamur atar oldu!


- Eğer Genel Başkan seçilirseniz, ilk icraatınız ne olacak?
İktidar vaat ediyorum. Ülkemizi AKP’den kurtaracağız. Bugün MHP’de beni en çok rahatsız eden şey; dedikodu, fitne, fesat, ülkücünün ülkücüye çamur atması, her genel başkan adayına karşı topyekun bir karalama kampanyası yapılması. Bu ülkücünün etik değerlerinin ayaklar altına alınmasıdır. Camiamızın içine sokulan bu dedikodular, bu fitneler, bu karalamalarla insanların yıpratılması kampanyaları, ülkücü camiayı içerden kemiren bir kurt gibidir. Buna kesinlikle müsade etmeyeceğiz. İlk yapacağımız iş; ülkücü camiaya tükenmekte olan sevgiyi yeşertmek olacak. Küsen, dışarıda kalan ne kadar ülkücü, ne kadar insanımız varsa hepsini kucaklayacağız.

2 KASIM BAHANEDEN İBARET


- 7 Haziran sonrası partiden ihraç edilip, 2 Kasım’da çıkan kararla partiye geri dönmeniz, manidar bulundu. Hakikaten neden 2 Kasım?
MHP 1 Kasım’da yüzde 35 oy alsaydı, benim 2 Kasım’da partiye dönüşümün bir anlamı olur muydu? Kimse tartışmazdı değil mi? Demek ki yenilgiyi en baştan kabul etmişler ve 2 Kasım’ı bahane ediyorlar!

Garanti ediyorum  ilk seçimde en az  yüzde 30 oy alırız


- Sizin bir demeciniz var. Diyorsunuz ki; “MHP’nin oy potansiyeli yüzde 70, alabileceği oy oranı en az yüzde 30.” Bu ne demek?
Hâlâ aynı şeyi söylüyorum. MHP yüzde 70 oy alabilir. Çünkü MHP’ye oy vermekte hiçbir sakınca görmeyen milliyetçi ve muhafazakar bir seçmen kitlesi var. Bu kitlenin tamamından MHP oy alabilir. Nitekim bu kitlenin tamamına yakını hayatının bir döneminde MHP’ye oy vermiş insanlardır. Dolayısıyla MHP doğru siyasetle elbet yüzde 70 oy alabilir. Ama bunun siyaseten mümkün olmadığını biliyoruz ve olabilirliği konuşuyoruz. O da yüzde 30 ve üstüdür. MHP yüzde 30’un üstünde oyu rahatlıkla alabilir. Değişimi gerçekleştirdikten sonra gireceğimiz ilk seçimde minimum alacağımız oy yüzde 30’dur. Ben bunun garantisini veriyorum.