Erdoğan Süzer



Gümrük Bakanı, yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin ücretlerini, denetledikleri antrepolardan aldıklarını, bu yüzden de antrepoların istediği gibi denetim yaparak usulsüzlüğe neden olduklarını itiraf etti

Gümrüklerde yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemini kaldıran Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, operasyonun nedenini şok ifadelerle savundu. Bakan Canikli, 7 yıldır gümrüklerde iş yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin (YGM) denetledikleri antrepolara bağımlı çalıştıkları, bu nedenle objektif denetim yapamadıkları itirafında bulundu. Canikli, gümrüklerdeki çok sayıda usulsüzlüğe gerekçe olarak da YGM’leri gösterdi.

OBJEKTİF DENETİM OLMUYOR

Gümrük Bakanlığı, 2008 yılında çıkardığı yönetmelikle yıllık yaklaşık 150 milyar dolarlık ithalatın gerçekleştirildiği antrepoların denetimini YGM’lere devretti. Aradan geçen 7 yıl boyunca YGM sistemine yönelik herhangi bir eleştiri yöneltmeyen Bakanlık, bir anda YGM’leri kapatıp, gümrüklerdeki yolsuzluk ve usulsüzlüğün kaynağı olarak sundu. Bakan Canikli, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, YGM sisteminin baştan beri objektif denetim yapmaya uygun olmadığı itirafında bulunurken, şu açıklamayı yaptı:
“Yetkili gümrük müşavirleriyle antrepo işleticileri arasındaki ilişki hizmet alım sözleşmesi çerçevesinde yürütülmektedir. Antrepo işleticilerinin kendi yöneticilerinin kendi yönlendirmeleri doğrultusunda görevini yapmayan YGM’lerle sözleşme yenileme ve iş akdini feshetme imkanı bulunması YGM’lerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken tam olarak objektif davranmasına engel teşkil edebilmektedir”

ZEHİRLİ AYAKKABI İTHALİNDEN SUÇLADI

Canikli, YGM’lerin açtığı dava nedeniyle Danıştay 15’inci Daire’ye gönderdiği yazıda da YGM’lerin sorumlu olduğu antrepolara yönelik yakın zamanda yaptıkları denetimler sonucunda da çeşitli usulsüzlüklerle ilgili toplumda infial uyandıran sonuçlara ulaştıkları bilgisini verdi. Mahkemeye gönderilen Bakanlık yazısında, et kaçakçılığı ve sağlığa zararlı ayakkabı ithalatı başta olmak üzere kamuya yansıyan bir dizi ithalat usulsüzlüğünün YGM’lerden kaynaklandığı iddiasında bulunuldu.

Memur yemek parasını alır ve denetler


NURETTİN Canikli, antrepoları denetleyecek yeterli sayıda gümrük memuru olmaması nedeniyle YGM sistemine geçildiğini, memur açığı kapatıldığı için bugün itibariyle YGM sistemine gerek kalmadığını da açıkladı. Canikli, antrepocuların memurlara yemek bedeli adı altında rüşvet verip denetimi aksatma riskine ilişkin önergedeki soru için şunları söyledi:“Antrepo işleticilerinin, antrepolarda görevlendirilen memurların zorunlu ulaşım ve yemek giderlerini karşılamak dışında yapmış olduğu herhangi bir ödeme bulunmadığı için sözleşme kapsamında YGM’lerce hizmet sunumunda oluşabilen objektif denetim sorunu memurlarda ortaya çıkmamaktadır.”