Saygı ÖZTÜRK/ANKARA

AKP hükümeti döneminde hazırlıkları yapılan ve bu hükümet döneminde de uygulamaya konulan müfettişler operasyonu, dalga dalga yayılıyor. Mevcut müfettişlerden "hükümetin kafasına uymayan, dediklerini yapmayan" müfettişler, kızağa çekilmeye başlandı.

Yaklaşık 375 müfettişin Başbakanlık'taki raportör kadrosuna atanacakları bildirildi.

Hayali ihracatları, vurgunları ortaya çıkartan müfettişleri, önce uyaran ancak sonuç alamayan hükümet, müfettişlerin herhangi bir suçunu bulamayınca, idari tasarruf adı altında görevlerinden almaya başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda da 11 müfettişe dün yeni görevleri bildirildi.

Alınan müfettişler arasında, Esendere Sınır Kapısı'nda PKK'nın hayali ihracatını ortaya çıkaran, bu kapıya PKK bayrağı çekildiğini soruşturan müfettişler de bulunuyor.

Başmüfettişlerden Adnan Uzer, Murat Şanlı, Ali Ortapolat, Bülent Eryılmaz'ın da başmüfettişlik görevlerine son verildi. Bu bakanlıktaki alınacakların sayısının 11 Eylül'e kadar 40'a çıkabileceği bildirildi.

Öte yandan,Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda milletvekili adayı olmak için bakan yardımcısı Fatih Metin, Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak da 31 Ağustos'da görevlerinden ayrılmışlardı. Müsteşar Yardımcısı Cemal Dereli de boş bulunan Gümrük Ticaret Müsteşarlığına vekaleten getirildi.