Operasyonun detaylarına ilişkin devletin zirvesinden ise ard arda gelen birbirinden farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

 


CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ:PYD BİZİM İÇİN TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Süleyman Şah Türbesi'nin inşaa edileceği bölgenin YPG güçlerinin kontrolünde olduğu belirtilerek türbenin yeni yerinde ve türbeyi koruyacak askerlere yönelik gelecekte bir risk ihtimalinin görülüp görülmediği sorulan Kalın, "PYD bizim için terör örgütüdür. Bizim Suriye Eşmesi olarak belirlediğimiz sınırımıza yakın noktadaki yer Türkiye'nin koruması altındadır. Burada herhangi bir sorun, çatışma ihtimali görmüyoruz. Türbe en kısa zaman inşaa edilecek ve Türk askerleri tarafından korunmaya devam edilecektir" diye yanıt verdi.
ERDOĞAN:"TÜRKİYE BU OPERASYONU HİÇBİR ÖRGÜTLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE VEYA ONLARIN İZNİYLE ASLA YAPMAMIŞTIR"

Türkiye'nin Şah Fırat Operasyonu'nu herhangi bir örgütle birlikte yapmadığını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye bu operasyonu hiçbir örgütle iş birliği içinde veya onların izniyle asla yapmamıştır. Bunların hepsi yalandır. Bizim bu örgütlerle iş birliği yapmamıza ihtiyacımız yok. Bu ülke bu güce sahiptir. Bu imkana sahiptir. Bu operasyon başından sonuna kadar Türkiye'nin kendi kararıyla, kendi planlamasıyla, kendi imkanlarıyla ve kendi kabiliyetiyle yürütülmüştür. Buradan kendilerine pay çıkararak kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışanlara da asla itibar edilmemelidir. Ana muhalefet burada Esed rejimiyle beraber hareket etmektedir. Aynı şekilde diğer muhalefet de Esed rejimiyle hareket etmektedir. Oradaki terör örgütleriyle beraber hareket etmektedirler. Bu operasyona karşı çıkanların yeri onların yanıdır" diye konuştu.

DAVUTOĞLU: PYD'YE SADECE BİLDİRİMDE BULUNULMUŞTUR

PYD'den destek istendiği iddialarını bir kez daha reddeden Davutoğlu, " Türkiye kendi hukukunu korumak için harekete geçtiğinde kimseden izin de almaz, destek de istemez. Bu anlamda, ne o bölgede oldukları için OSÖ'ye ne de PYD ve bütün taraflara dedim, sadece bildirimde bulunulmuştur. Biz giriyoruz, gideceğiz bu operasyonu yapacağız. Sakın ola ki karşımızda herhangi bir engel olmasın. Sivil kayıplara sebep verebilecek bir uygulama söz konusu olmasın. Bu sadece teknik olarak bir bildirimdir. Türkiye ulusal hakkını korumak için kimseden izin de istemez, destek de istemez. Aynı bildirim koalisyon güçlerine de yapılmıştır,. ABD başta olmak üzere. PYD'ye gelince, Türkiye kendi hukukunu korumak için hareket ettiğinde kimseden izin almaz. ÖSO ya da da PYD'ye de sadece bildirimde bulunulmuştur. Biz sadece teknik olarak bir bildirimde bulunduk" diye konuştu. DHA