Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik gereğince; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, 2 yıl süreyle “aday sürücü” olacak.

ADAY SÜRÜCÜLÜK PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

Aday sürücüler, diğer sürücüler gibi trafiğe çıkabilecek. Ama adaylıktan kurtulmaları “pamuk ipliğine” bağlı olacak. Çünkü 2 yıllık aday sürücülük süresi içinde bazı kuralları ihlal etmeleri halinde, her şeye yeniden başlamak zorunda kalacaklar.

3 KEZ İHLALDE ADAYLIK İPTAL

Aday sürücü iken;
- Trafik ışıklarının, hız sınırlarının, dönüş kurallarının, yaya ve okul geçitlerine ilişkin kuralların, koruyucu tertibat kullanım kurallarının “3 kez ihlal edilmesi”,
- “Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi” altında araç sürülmesi,
- Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına “asli kusurlu” olarak sebebiyet verilmesi,
- “75 ceza puanının aşılması”,
durumlarında aday sürücülük trafik görevlilerince iptal edilecek.

YARIM BİRA İÇENİN EHLİYETİ GİDECEK

İlginç bir başka iptal nedeni de araç cinsine bakılmaksızın “0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi...”
Yani “yarım şişe bira” içenin aday sürücülüğü iptal edilebilecek.

KURAL İHLALİNDE HER ŞEY SİL BAŞTAN

Belgesi iptal edilenler ise her şeye “sil baştan” başlayacaklar. Bu kişiler, tekrar sürücü belgesi alabilmek için; sürücü kurslarına devam etmek ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almak zorunda olacaklar.

SÜRÜCÜ KURSLARINDA KONTENJAN KALMAYABİLİR

Uygulama 1 Ocak 2016’dan itibaren ilk kez sürücü belgesi alanlar için geçerli olacak.Halen ehliyet almamış olup aday sürücülükten etkilenmek istemeyenler, bir an önce sürücü kursuna kayıt olsunlar. Birkaç ay içinde kurslarda kontenjan kalmayabilir. Bizden söylemesi...