Bülent Arınç NTV'de canlı yayında soruları yanıtladı. Arınç, Meclis görüşmelerine damga vuran 'kadın olarak sus' açıklamasını savundu. Bülent Arınç, Nursel Aydoğan'a 'sus' demesiyle ilgili olarak, "hadi erkekler bağırıyor da sen bari bir kadın olarak sus dedim. Bir sinek vızıltısı kadar önemli değil" dediğini açıkladı. İşte Arınç'ın açıklamaları...

ZERGELE İDDİALARI

"Bir taraftan IŞİD, bir taraftan PKK’nın faaliyetleri.. Hükümetimiz de eş zamanlı büyük operasyon başlattı. Operasyonlarda insani amacı her zaman gözetiyoruz. Zergele isminde bir yere yapılan operasyonda sivillerin hedef alındığı söylendi. Bu alçakça bir yalandır. İlk günden bu yana içerde ve dışarda masum insanlara zarar veren operasyon yapılmadı. Bazı operasyonlar sivillere zarar verilebilir diye yapılmamıştır."

NURSEL AYDOĞAN'A 'SUS' DEMESİ

‘Hanımefendi sus’ biraz sonra da ‘Bir kadın olarak sus’ dedim. Hükümet adına konuşma yaptım. Baydemir konuştu. Duygusal bir konuşma yaptı. Gerilla diyerek onları da kutsayan bir konuşma yaptı. Ben de çıktım kürsüye konuştum. Baydemir’le defalarca konuşmuş bir insanım.  Hem PKK’yı hem de HDP’yi dışarda tutarak duygusal bir konuşma yapsın diye onu çıkarmışlar. İki polisin şehit edilmesini söyleyince bir hareketlendiler. 2 dakika sürem var. Baktım 23 saniye var önümde. Hanımefendi sus dedim. Kızsaydım sus be kadın derdim. Hakaret etmek istesem hanımefendi sus der miyim. Kadınlar konuşmaz, konuşmasın anlamında değil. Öyle anlayanlar çıkabilir ama.. Herkes Pavey’e gitti, bulundukları yerden de ağız dolusu sözler söylediler. Pavey ‘’Ben bunda bir hakaret kası görmüyorum’’ dedi. Kadınlar şefkatlidir, hürmetlidir. Hadi erkekler bağırıyor da sen bari bir kadın olarak sus dedim. Bir sinek vızıltısı kadar önemli değil. Çünkü onlar haksız ben haklıyım. Haksız olduğumu bilsem hemen özür dilerim. Pervin Buldan bana ders vermeye kalkıyor sus hanımefendi dediğim için. Göksel Enç var bizim Antalya vekilimiz. Bizde müdahale bir gelenektir. Gökçen Hanım'a ‘’Sen bir sus be’’ dediler. Ben de ‘be’ yok. Tutanaklarda var bu. Pervin Buldan ‘Kadınlığından utan biraz’ diyor. Benim ağzımdan böyle bir söz çıktı mı? Nursel Aydoğan Bursalıdır. Müdahalem ‘’sürem bitiyor, sen bana müdahale ediyorsun, bir kadınsın zarif olmalısın, sus’ anlamındadır. HDP’nin kadın vekilleri toplanıp bir şey söylemişler. Onlara bir şey demiyorum. Yakışanı yapmışlar. Ama CHP’nin 5-10 kadın vekili de beni eleştirmiş. Sayelerinde en çok konuşulan 3. İsim olmuşum. Eh reklamın kötüsü olmaz. ‘Sus be kadın’ desem yerden göğe özür dilerdim. ‘Hanımefendi sus’ demek de hanımefendiliği ona vermektir."

ŞİDDETİ REDDEDEN VEKİLLER DE VAR

HDP içinde de şiddeti reddeden vekiller var. Bu örgüt ve örgütün eylemleriyle kesin olarak aramıza mesafe koymaya çalıştık. Çatışmasızlık süreci içerisinde rahat seçimlerin geçmesi, halkın huzur duyması herkes çok sevinçliydi. Fakat onlar bunu yeniden güçlenmek, yeniden silahlanmak amacıyla sinsi bir şekilde kullandılar. Bizim o zamanki düşüncemiz onlar eylem yapmadıkça biz de operasyon yapmayacağız. Bellerinde silahlarla bir yerden bir yere geçmişlerdir. Biz de o dönem bunlara göz yummuştuk. Kobani bereket ki o tarihte oldu. Hepimizin gözlerini fal taşı gibi açtı.

Biz çok iyi niyetliydik. Ülkemizin huzura kavuşması için fevkalade ümitliydim. Ben o dönem bir vesile ile Kışanak ve arkadaşlarına cezaevinde yapılan zulmü anlatırken herkes empati yapsın diye ‘’Belki ben de dağa çıkmayı düşünebilirdim’’ dedim. Emniyet müdürleri ve valilerimiz de bölge halkına daha sıcak yaklaşarak terörle arasına mesafe koymasını sağlamaya çalıştı.

Biz iyi niyetle pek çok şeyi yaptık, onların üzerlerine düşeni yapmadılar. MHP çözülme süreci dedi, CHP bizi başka şekilde eleştirdi. Sadece PKK Terör örgütü ve HDP ile yola çıktınız, ama bütün Kürtleri içine alsaydınız diyenlerin haklı olabileceğini düşünüyorum. Hangi parti ile koalisyon kurarsak kuralım çözüm süreci masada olacaktır.

Akil İnsanlar bir restoranda toplanmışlar. İyi niyetli çabalardır, terör örgütü üzerinde etkili değildir. Ama umarım HDP üzerinde etkili olur.

Demirtaş da arkadaşları da bilir ki bizim iktidarda olduğumuz sürede partileri kapatmayı engelleyen maddeyi geçirmek istedik. Olumsuz oy kullanan oldu ama yine de biz o yasayı geçirdik. HDP’nin hayat bulması her zaman partilerin kapatılmasına dayalıdır. Onlar parti kapatıldıkça kendi seçmen kitlesine ‘’Bu devlet bizi kapatıyor, biz ayaktayız’’ diyor. Onlara bu hakkı vermemek lazım. Silah ve şiddeti eylem olarak benimsemedikçe partilerin ayakta kalma hakkı vardır. Sebahat Tuncel’in cezası vardı. Meclis Başkanı okutsaydı cezaevinde kalacaktı. Mağdur olmasın diye Meclis Başkanı okutmadı.