Veli TOPRAK / SÖZCÜ

TMSF tarafından el konulan ve ‘’Paralel yapı’’ ile bağlantılı olduğu öne sürülen Bank Asya’nın müşterileri arasından, 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonlarının kilit isimleri eski Bakan Zafer Çağlayan ve İran kökenli iş adamı Reza Zarrab çıktı. Nasıl mı? İşte o dosyadan ayrıntılar: Meclis’te, 4 eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’na Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından gönderilen belgelere göre Zarrab ve Çağlayan Ailesi arasındaki para trafiği Bank Asya şubeleri üzerinden yapıldı.

ZARRAB’IN BİLGİSAYARLARI İNCELENDİ

MASAK incelemesi sonucu, Soruşturma Komisyon Raporu’nda da bu konuya değinilerek şöyle denildi: “Reza Zarrab’a ait dizüstü bilgisayarı bilirkişiler tarafından incelenmiştir. Reza Zarrab, Salih Kaan Çağlayan ve 1. derece aile bireyleri, Onur Kaya, Mustafa Behcet Kaynar ve Mehmet Şenol Çağlayan’ın banka hesapları ile karşılaştırılması, Reza Zarrab’ın dizüstü bilgisayarından çıkan belgelerdeki bilgilerin yukarıda sayılan kişilere yapılan para transferleri olup olmadığı ve bilgisayardan çıkan kayıtlarda yer alan kısaltmaların ne anlama geldiğinin belirlenmesi talep edilmiştir.”

2,5 MİLYONLUK TRANSFER YAPILDI

Yine raporda 28 Ocak 2014 tarihli bilirkişi raporuna atıfta bulunuluyor: “Bilirkişi raporundaki CAG EUR UBDATE.xlsx ve CAG EUR.xlsx başlıklı iki belgede geçen ve ‘31 Eki.12 Simay B. Asya- Mehmet Senol Çağlayan B. Asya TRL 2.465.000’ ibaresi yer alan işlemi ile, Mehmet Şenol Çağlayan’ın Asya Katılım Bankası nezdindeki hesabına aynı tutarda bir para transferinin yapıldığı tespit edilmiştir. 18.12.2014 tarihli raporda da 31.10.2012 tarihinde Reza Zarrab’a ait Simay Altın Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. Şti isimli firmanın Bank Asya İstanbul/Sultanhamam şubesindeki hesabından, Mehmet Şenol Çağlayan’ın Bank Asya’daki Ankara/Sincan şubesinde bulunan şahıs hesabına 2.465.000,00 TL para transferi yapıldığı belirlenmiştir.”