Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinin güvertesinde bir askerin omzunda 'karadan havaya füze' taşımasını, 'Provokasyon' olarak değerlendirdi.

[caption id="attachment_100284" align="alignright" width="690"] Foto: DHA[/caption]


Antalya'da AKP İl Başkanlığı'nın Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'ndeki İl Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, merkeze girmeden önce gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Rus savaş gemisi 'Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin karadan havaya atılan bir füzeyi boğaz geçisi boyunca omzunda atış pozisyonunda taşımasına yönelik soruyu yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Boğazdaki görüntüde provokasyon var. Tacizkar bir geçiş. Rus savaş uçaklarının izinsiz olarak hava sahamızı ihlal etmesi ile Rus savaş gemilerinin boğazdan geçmesi çok farklı bir şey. Boğazdan geçişler Montrö Antlaşması'na göre yapılıyor. Yani hukuka uygun, uluslararası anlaşmalara uygun bir şekilde geçişler yapılıyor. Boğazdan ister Rus olsun, ister başka milletlerden olsun geçen gemilerin nasıl geçeceği belli. Bunlara yönelik hiçbir şekilde tehdit de söz konusu değil. Ancak biz tehdit olarak algıladığımız hava sahamızın ihlali gibi durumlarda gerekli cevabı veririz. Dolayısıyla Rus savaş gemisi üzerindeki askerin, elindeki füze veya her neyse uçaksavar gibi şeyleri göstererek geçiş yapması bizce provokasyondur. İnşallah münferit olur. Doğru bir yaklaşım değil."

Bakan Çavuşoğlu, Bağdat Büyükelçisi'nin Dışişleri'ne çağrılmasına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

"Her durumda farklı ülkelerin büyükelçilerini bakanlığımıza çağırırız. Eğer siz Başika'daki askerlerimizi kastediyorsanız, bizim askerlerimiz oraya yeni hükümet geldikten sonra Irak Savunma Bakanı'nın daveti üzerine gitti. Yeni hükümet kurulduktan sonra İçişleri Bakanı bizden polislerini, Savunma Bakanı ise askerlerini eğitmemizi istedi. Aynı şekilde Musul Valisi'nden de bize bu yönde bir davet gelmişti. Askerlerimiz orada ulusal muhafızları, Peşmerge dahil o bölgede IŞİD'e karşı mücadele edecek güçleri eğitiyor. Bunları sadece Türkiye yapmıyor. Amerika yapıyor, Almanya yapıyor, Fransa yapıyor ve birçok ülke bu eğitime, bu kamplara katkı sağlıyor. Dolayısıyla Türk askerleri oraya başından beri Irak yönetiminin daveti üzerine gitmiştir. Zamanı gelince değişim olabilir. Bu sayı artabilir, azalabilir." (DHA)