CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başta Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün aralarından bulunduğu 32 gazetecinin tutuklu bulunmasına tepki göstererek, "Gazeteci yazdığı haberden dolayı hapse atılıyorsa, 'Neden bu haberi yaptın?' diye baskı kuruluyorsa, oturup hep beraber düşünmemiz lazım" dedi. MİT TIR'larındaki görüntüleri yayımladığı gerekçesiyle Can Dündar için “Bunun hesabını verecek” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, "Diktatör bozuntusu" nitelemesi yaptı ve "Bunun hesabını sen vereceksin, sen" ifadesini kullandı.

FOTO:DHA Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert sözlerle yüklendi.


Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Gazetecilerin tutuklanması.... Hafta sonu Silivri’ye gittim. Keşke Silivri’ye değil de herhangi bir gazeteye kahvaltıya gitseydim. İki gazeteci arkadaşımı ziyarete gittim. Eğer demokrasi diyorsak, eğer özgürlükler diyorsak, bunun mihenk taşı medyadır. Basındır. Basının özgürlüğünün olmadığı bir ülkede toplum da özgür değildir. Toplumun bilgi edinme kanalları tıkanmış demektir. Gazeteci yazdığı haberden dolayı hapse atılıyorsa, “Neden bu haberi yaptın?” diye baskı kuruluyorsa, oturup hep beraber düşünmemiz lazım. Bunun olmadığı bir ülkede demokrasi yara almış demektir. Eskiden 69’uncu sıradaydık, 72’ye geriledik. Lübnan, Kosta Rika ve İran önümüze geçti. Türkiye’yi bu hale kim getirdi? Türkiye’nin uluslararası saygınlığına kim gölge düşürüyor? Özgürce yaşamak istiyoruz. Eğer siz medyaya baskı uygular, haber yapmasını engellerseniz, “Bunun hesabını verecekler” diyor bir diktatör bozuntusu. Bunun hesabını sen vereceksin, sen.

SURUÇ KATLİAMI YAKINLARI


Aramızda Suruç'ta hayatını kaybeden çocuklarımızın anneleri babaları eşleri burada. Bizim yürekten bir deyişimiz vardır. Allah kimseye evlat acısı vermesin diye.

Bu çocuklar Türkiye'nin sorunlarına sahip çıkıyorlar. Suruç'a gidiyorlar ve bir bomba patlıyor ve 33 can aramızdan ayrılıyor.

AKP ve MHP'li milletvekilleri parlamentonun olağanüstü toplanmasına karşı çıktılar. Sizin seçtiğiniz milletvekilleri sizin sorunlarınız için Meclis'te toplanmayacaklar da ne için toplanacaklar. 33 çocuğumuz hayatını kaybediyor, bir terör eylemi sonucu kaybediyor. Buna TBMM duyarlılık göstermeyecek de neye gösterecek. AKP milletvekillerine sesleniyorum herhangi bir çocuğumuzun burnu kanamasın istiyoruz. Bizim gösterdiğimiz duyarlılığı siz de gösterin eğer bunları yapmayacaksak bu parlamentoda ne işimiz var. Bu parlamento Gazi parlamentodur diyoruz O zaman gereğini yapalım.

AZİZ SANCAR


Aramızda şu anda bulunmuyor ama bizi sevince boğan bir olay var. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü'nü aldı. O bir cumhuriyet çocuğu. Mardin'de zor koşullarda okudu ve bugün dünyanın en prestijli ödülünü aldı. Sevgili Aziz Sancar seni çok seviyoruz. Aziz Sancar'ın bir başka özelliği Mustafa Kemal'e olan hayranlığı. Bir kez daha Mustafa Kemal'i haklı çıkardılar. "Hayatta en hakiki murşit ilimdir". Ödülü Anıtmkabir'de Atatürk'e sunacağım diyor. Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerinden ayıran Mustafa Kemal'in öngörüsüdür.