Başak KAYA/ ANKARA

Siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu’na listelerini teslim etmesi için son üç güne girildi. Kılıçdaroğlu ise listeler üzerindeki son kararını verecek.

VEKİL ÇIKMAYAN İLLER

Eski vekillerle hafta boyunca görüşen Kılıçdaroğlu, İstanbul’da, Bursa’da ve Balıkesir’de işadamları ve kanaat önderleri ile de bir araya geldi. Kulislerin hızlandığı bu dönemde Kılıçdaroğlu listesinde sürpriz yapabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun vekil çıkarılamayan kentlerde değişikliğe gitmesi, yine aynı şekilde illerde vekil çıkanlardan bir sonraki sıraya gelecek sıranın da değiştirilebileceği konuşuluyor.

CHP’nin bu dönem liste dışı kalan tecrübeli siyasetçileri Kılıçdaroğlu’na liste baskısı yapmayı sürdürüyor. Parti kulislerinde sürpriz hamleler gelebileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun önseçimle aday olmayan kendi kontenjan listesinde değişim yapabileceği belirtiliyor.

DEĞİŞECEK İLLER

2011 seçimlerinde CHP'nin vekil çıkarabildiği ancak 7 Haziran'da bekleneni alamadığı Kahramanmaraş, Ardahan, Niğde ve Adıyaman'da liste başlarının değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kahramanmaraş'ta eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ardahan'da eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, Niğde'de eski DYP'li bakanlardan Akın Gönen'in oğlu Kazım Eren Gönen'in liste başı olması bekleniyor. Adıyaman'da ise son seçimlerde birinci sıradan aday gösterilen Selçuk Tabak'ın yeniden aday olmak istemediği, bu nedenle avukat Abdurrahman Tutdere'nin burada liste başı olabileceği ifade ediliyor.

“+1”LER DEĞİŞECEK

Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun büyük kentlerde ise vekil çıkan isimleri korumak kaydıyla çıkan vekil sayısının bir sonraki yerinde kalan ismi değiştireceği konuşuluyor. Bu doğrultuda 5 vekil çıkan Antalya'da 6. sıranın, 5 vekil çıkan Bursa'da 6. sıranın 3 vekil çıkan Mersin'de 4. sıranın, 4 vekil çıkan Adana'da 5. sıranın, 9 vekil çıkan İstanbul 3. bölgede 10. sıranın, 4 vekil çıkan Ankara 2. bölgede ise 5. sıranın değişebileceği konuşuluyor. Bu doğrultuda çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

CHP'nin bir süredir vekil çıkaramadığı Elazığ'da eski İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Gürsul'un, Diyarbakır'da eski Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Naci Sapan'ın Kastamonu'da ise sanatçı İlyas İlbey'in isimleri birinci sıra adaylığı için konuşuluyor.

Tabanın da beklentileri doğrultusunda eski MYK üyesi Umut Oran'ın İstanbul 3. bölgede seçilebilir bir sıraya konabileceği, eski İstanbul Milletvekili Melda Onur'un ise Eskişehir'e kayabileceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun birinci sıralara kadın aday koyma fikrini gözden geçirebileceği ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun uzun süredir özel kalem müdürlüğünü yapan Tuncay Ceylan'ı da aday listesinde değerlendirebileceği kaydediliyor.

SEÇİM BİLDİRGESİ GÜNCELLENİYOR

7 Haziran seçimlerinde seçim bildirgesindeki “emekliye iki maaş ikramiye”, “asgari ücretin 1500 TL’ye çıkartılması”, “çiftçiye mazotun 1.5 TL’ye satılması” gibi önerileriyle dikkat çeken CHP, yeni bildirge için yoğun mesai harcıyor. 1 Kasım bildirgesinde, terör ve çatışma ortamına yönelik vaatlerin yanı sıra, gençlik ve eğitim konuları öne çıkacak. Emeklilere yönelik vaatlerinin kamuoyuna iyi anlatıldığını ancak, asgari ücret, eğitim gibi konuların tam olarak yansıtılamadığını düşünen parti, kampanyasında bu konulara vurgu yapacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata koordinasyonunda yürütülen bildirge çalışmalarının bu hafta sonuna kadar netleşmesi bekleniyor.


"Liderler tokalaştı, saray bozdu"