Başak KAYA/Ankara

CHP’de adaylık başvuruları tamamlandı. Milletvekillerinin, Parti Meclis’i üyelerinin ve MYK’nın büyük bölümü aday oldu. CHP’nin 125 milletvekilinden 15 ve 80 kişilik Parti Meclis’inden sadece 6-7 ismin başvuru yapmadı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, önseçime hazırlanırken, örgütte en çok merak edilen ise eski Genel Sekreter Önder Sav’ın önseçimden alacağı sonuç.

CHP’de 1 Mart itibariyle adaylık başvuruları tamamlandı. Şimdi adayların dosyalarında hukuki incelemeleri yani gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları inceleniyor. Toplam aday sayısının yaklaşık 2 bin 822 olduğu belirtildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın verdiği bilgilere göre başvuru yapanlar şöyle:

-85 seçim çevresinin 55'inde sandık koyarak adaylar belirlenecek. Toplam 2 bin 822 başvuru yapıldı. Aday adaylarından bin 821’i ön seçime müracaat etti. Adayların yüzde 60'a yakın kısmı ön seçimde yarışacak. Bunun 2 bin 173’ü erkek, 649’u kadın müracaatçı. Genç aday adayı 158 olurken, 72 engelli aday adayı bulunuyor.

-En genç aday adayı 25 yaşındaki Bursa’dan Semih Özdemir oldu. En çok kadın aday adayı başvurusu İstanbul'dan... En fazla başvuru sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir’den geldi. Toplam 39 kontenjan var. 28 hakim gözetiminde, 11 örgüt denetiminde. 39 kontenjan yeri için 461 kişi başvurdu. Merkez yoklamasına başvuranların sayısı da 490.

-Eğitim durumları ise başvuranların yüzde 62.5 üniversite, yüzde 13.7’si lise, yüzde 9.7’si yüksek lisans, yüzde 8.7’si yüksekokul, yüzde 3.5 ortaokul, yüzde 1.9'u ilkokul mezunu. En fazla müracaat edenler avukatlar, mühendisler, emekliler, işadamları ve doktorlar...

DENİZ BAYKAL TEK BAŞINA

Adaylar arasında en çok konuşulan isimler arasında Genel Başkanlığı döneminde ön seçim yapmamakla eleştirilen Deniz Baykal yer alıyor. Baykal önceki genel seçimlerde Antalya listesini yaparak kendisiyle birlikte Osman Kaptan, Arif Bulut ve Yıldıray Sapan’ı TBMM’ye taşımıştı.

Üyelerin ve delegelerin isimlerini tek tek hatırlamasıyla tanınan eski Genel Sekreter Önder Sav, örgütten aldığı güce önseçime yansıtıp yansıtamayacağı da tartışma konusu oldu. Genel Merkez, “Partinin hafızası” yakıştırmasını taşıyan Sav’ın ‘kendisini bitireceğini’ söylemesine karşın örgütten “birinci sıraya oturur” sesleri yükseliyor.

HERKES KONTENJAN İSTEDİ

125 milletvekilinden 15'i aday adaylığı başvurusunu henüz yapmadı. Önseçim sürecine kadar milletvekilleri başvuru yapabilyor. Başvuru yapmayan isimler arasında Sabahat Akkiraz, Oktay Ekşi, Şevki Kulkuloğlu, Şafak Pavey, Hüseyin Aygün, Aykan Erdemir, Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan, Süheyl Batum var.



SÜHEYL BATUM ADAY OLMADIĞINI AÇIKLADI


CHP'den ihraç kararı mahkemece iptal edilen Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, partisinden yeniden adaylık için başvuruda bulunmadığını belirterek, "Bu kadar haksızlığı, hukuksuzluğu zerre kadar utanmadan yapan, bu hukuksuzluğa göz yuman, kişilerle bir arada siyaset yapmayı, aynı listede yer almayı kendime zul addettiğim için adaylığımı koymadım" dedi.

Kurultay’dan sonra en yetkili organ olan 80 kişilik Parti Meclis’i üyelerinden ise sadece 5 isim adaylık başvurusu yapmadı. PM’nin içinden belirlenen 17 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’nda ise Ercan Karakaş ve Veli Ağababa dışında ön seçime giren yok. Parti yönetiminden yapılan başvurularda ‘kontenjan’ talebi öne çıktı.

Parti Sözcüsü ve 3 dönemdir Samsun Milletvekili olarak görev yapan Koç, Ankara 1. bölgeden adaylık başvurusu yaptı. Tekin Bingöl Ankara 1. Bölge'den, Sencer Ayata, Seyhan Erdoğdu ve Selin Sayek Böke'den Ankara'dan seçim çevresi belirtmeden, Faik Öztrak Tekirdağ'dan, Gürsel Tekin ve Mehmet Bekaroğlu İstanbul 1. bölgeden, Sezgin Tanrıkulu İstanbul 2. bölgeden kontenjan adaylığı için başvurusunu yaptı. Bülent Tezcan, Enis Berberoğlu, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar, Murat Özçelik ve Yakup Akkaya kontenjan istedi. Doğal MYK üyeleri olan Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan İstanbul 1. bölgeden, Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ise seçim çevresi belirtmeden kontenjan adaylığına başvurdu.