Başak KAYA/ANKARA

CHP’nin bu dönem liste dışı kalan tecrübeli siyasetçileri Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na liste baskısı yapmaya başladı. Eski vekillerin gerekçeleri ise düşündürücü.

Bu gerekçeler şöyle sıralanıyor; “Türkiye çok zor bir süreçten geçiyor ve amatörlüğe yer yok”, “AKP’de üç dönemlik tecrübeli bazı isimler TBMM’ye geri dönüyor”, “TBMM çalışmalarında performans çok önemli.” Kılıçdaroğlu’nun önemli bir değişiklik yapacağı beklentisi de yüksek.

"GÖNLÜMDEN GEÇEN...."

CHP Lideri Kılıçdaroğlu 7 Haziran seçimlerinin ardından önseçimle gelen isimleri rahatlatmak için “benim gönlümden geçen listelerdeki isimleri korumaktan yana” açıklamasında bulundu. Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerini “şartlar zorlarsa isimler değişebilir” şeklinde yorumlar da var. Kılıçdaroğlu’nun listeleri koruyacağım açıklaması üzerindeki liste baskını geçen seçimlere kıyasla azalttı. Ancak kulisler de devam ediyor.

AKP’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİLER

Türkiye’nin keskin bir virajdan geçtiğini vurgulayan “eski” vekiller böyle bir süreçte kadroların güçlü olması gerektiğini ve bu sürecin “amatörlüğü” kaldırmayacağını savunuyor. AKP’nin üç dönem kuralını kaldırmasıyla 70 isimden 26’sı milletvekilliği için başvurdu ve geri kalan isimleri yönetimin aday gösterme ihtimali bulunuyor. CHP’nin de TBMM’de güçlü ve tecrübeli bir kadroyla yoluna devam etmesi gerektiği vurgulanıyor. Kılıçdaroğlu ise bu isimlere kapıları kapatmıyor ve görüşmelerini sürdürüyor. Yeni vekillerin tamamında olmasa da önemli bir kısmında tedirginlik sürüyor.

YÜZDE 30-40 BEKLENTİSİ

CHP’nin özellikle düşük oy oranları ile milletvekili çıkaramadığı seçim çevrelerinde “doğru aday” arayışında olduğu ve stratejik oylara yönelik çalışma yürütmeyi planladığı düşünüldüğünde Kılıçdaroğlu’nun kontenjan adaylar da dahil listenin yüzde 30-40 aralığında değişikliğe uğrayabileceği beklentisi hakim.

Şafak Pavey'den ak trollere sert tepki

Şafak Pavey'den ak trollere sert tepki