SÖZCÜ/ ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, er ve erbaşların askerlikte geçen sürelerinin sigortalı sayılarak primlerinin devlet tarafından ödenmesi, askerden dönüp iş bulamayanlara altı ay süreyle işsizlik sigortasından işsizlik ödeneği verilmesi ve er ve erbaş harçlıklarının da 10-13 kat artırılmasını teklif etti. Hamzaçebi,  Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa tekliğini TBMM Başkanlığına sundu.

CHP'de liste gerginliği!

CHP'de liste gerginliği!


 

Hürriyet'te yer alan habere göre, Hamzaçebi, kanun teklifinin genel gerekçesinde “Bilindiği üzere askere alınan erbaş ve erler hayatlarının en verimli döneminde vatani görevlerini yapmaktadır. Askerlik hizmeti süresince erbaş ve erler ailelerine destek olamadıkları gibi ailelerine mali açıdan yük olmaktadırlar. Özellikle düşük gelirli aileler için çocuklarının 12 ay gibi uzun bir süre evlerinden ve ailelerinden ayrılmaları hem ailelerini gelir desteğinden yoksun bırakmakta hem de çocuklarının askerlik hizmetinden doğan zorunlu giderlerini karşılamak üzere fazladan harcamalara katlanmak zorunda kalmalarına sebep olmaktadır” dedi.

CHP'den Başbakan'a rest

CHP'den Başbakan'a rest


 

SİGORTALARI ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN YATACAK
Hazırlıkları uzun bir süredir devam eden yasa teklifiyle, erbaş ve erlerin askerlik hizmetine girdikleri tarihten itibaren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı sayılmaları öngörüldü. Sigortalı sayılan erbaş ve erlerin asgari ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primleri bütçeye konulacak ödenekten karşılanacak.

 Kılıçdaroğlu şehit ailesini ziyaret etti

Kılıçdaroğlu şehit ailesini ziyaret etti


 

ASKERLİK SONRAKİ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLECEKLER
Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra İŞKUR’a şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettiren işsiz gençler, çalışma ve pirim ödeme gün sayısına koşulları aranmadan işsizlik sigortasından yararlanabilecekler. Bu durumdaki gençlere askerlik hizmetini tamamladığı tarihten itibaren altı aya kadar süreyle işsizlik ödeneği ödenecek.

AYLIK HARÇLIKLAR 354 LİRAYA KADAR ÇIKACAK
Yasa teklifiyle er ve erbaşlara ödenen harçlıkların da 10-13 kat arasında artırarak anlamlı bir miktara çıkarılması önerildi. Buna göre çavuşlara memur maaş katsayısının 4250 ile onbaşılara 4.100 ile erlere ise 4.000 gösterge rakamıyla çarpılması sonucu bulunacak miktarda aylık harçlık ödenecek.

Buna göre halen 34 lira olan çavuş harçlığı 354 liraya,  29 lira olan onbaşı harçlığı 340 liraya ve 25 lira olan 333 liraya yükselecek. Aylık harçlık, sınır güvenliği ve terör benzeri nedenlerle askerliğini daha zor koşullarda yapanlara ise aylık harçlık iki katı ödenecek. Hangi birliklerde görev yapan erbaş ve erlere iki kat harçlık ödeneceği Genelkurmay Başkanlı tarafından belirlenecek. Erbaş ve erlere ödenecek harçlıklardan damga vergisi dışında herhangi bir kesinti de yapılmayacak.

Kılıçdaroğlu'ndan 'terör' açıklaması

Kılıçdaroğlu'ndan 'terör' açıklaması