CHP milletvekilleri Fikri Sağlar, Mustafa Akaydın ve Ali Şeker 26-29 Ağustos tarihleri arasında yaptıkları Van-Hakkâri-Yüksekova temasları ve bölgedeki terör olayları konusunda bir rapor hazırladılar.

Raporda Hakkari Valisi ile Yüksekova Belediye Başkanının ‘’Müthiş itirafları’’ yer aldı. Yörenin örgüt tarafından adeta ‘’Teslim alındığı’’ itiraf edildi. İki kamu görevlisi CHP’li milletvekillerine şunları söyledi:

Hakkâri Valisi Yakup CANBOLAT:

''Örgüt bölgede güçlü. HDP’li belediyeler dağa eleman kazandırıyor. İki bayramda yas gerekçesiyle bayramlaşmayı yasakladılar. Örgüt seçimlerde çok yoğun propaganda yapıyor. Örgüt bölgeyi Medya Savunma Alanı olarak tarif ediyor. YDG-H özyönetim ilan etti. Köyleri şehirleri militanlaştırdılar. Yüksekova ilk pilot bölgeleri. Belediyeye bir öneri götürdüğümüzde KCK ve dağ kadrosuna danışıp geri dönüyorlar. İlin 120 km denetlenebilir, 200 km denetlenebilir olmayan 320 kilometre sınırı var. Sınırın öbür tarafında çok sayıda kamp var. Bölgenin geçimi kaçakçılık. Tırlarla sınıra kadar getirdikleri elektronik, et, çay, sigara gibi kaçak malları katırlarla içeri sokuyorlar. 1-2 liraya aldıkları sigarayı içerde 4-5 TL'ye satıyorlar. Diğer bir geçim kaynağı koruculuk. Düğün seremonileri örgüt bayrağı ve Öcalan posterleri asılıyor. Örgütün bir düğün karşılama ve oyun ekibi var''

Yüksekova Kaymakamı İbrahim ÇENET:

''Örgüt ilçeyi ’Kobanileştirmeye çalışıyor. Yollarda barikatlar, bomba düzenekleri var. Mahallelerde 5-10 kişilik asayiş ekipleri kurulmuş durumda. Halk taziyeye gidiyor, ‘gidemezsin’ deniyor. Çocuğunu okula kayıt ettirecek ‘gidemezsin’ diyorlar. Hamile kadın için gebe takibi yapmaya giden ebeye ‘gidemezsin’ deniyor. 100 koyunun varsa üçünü örgüte vereceksin diyorlar. HPG mühürlü makbuzlarla ev başı 20 TL örgüte para toplanıyor. İhalelere kimlerin gireceğine örgüt karar veriyor. İhalede fiyat kırımını onlar belirliyor. İhaleleri kazanan firmalar silah ve lojistik taşıma işini yapıyor. Askeri ve sivil ihalelerde yüzde 10 komisyonun örgüte aktarıldığı iddia ediliyor. YDG-H mahallelerde yaşayan gençlere rütbe verip, onları onore ediyor. İlçeye 50-60 PKKlı geldiği ve mahallelere konuşlandığı istihbaratı aldık. Roketatarlar, Bixi makinalı tüfek ve TNT’leri var. Bu adamlara iknayla silahı bıraktırabilir misiniz? Kırsal alan sorumlusu küfürle, tekmeyle kapıyı açıyor köylüye ‘biz sizin için çalışıyoruz. Siz de sokakta direneceksiniz’ diyor. Cami de imam tehdit edilip, halkı direnişe çağırması isteniyor. Olmayınca kendileri mikrofonu alıp, halkı direnişe çağırıyorlar. Kanalizasyon yok. Açıktan akıyor. Hendekler belediye araçlarıyla açılıyor. Belediyenin imkânlarını kullanıyorlar.”