BAŞAK KAYA/ANKARA

Diyarbakır'a giden Muharrem İnce, çatışmada ölen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’ye taziye ziyaretinde bulunan CHP’li İnce vatandaşlarla da bir araya geldi.

AMERİKAN FİLMLERİNDEKİ GİBİ

Diyarbakır izlenimlerini SÖZCÜ’ye anlatan İnce, yaşanan olaylardan dolayı vatandaşların bir “travma” halinde olduğunu vurguladı. Şehirde dolaşırken silah seslerinin duyulduğunu belirten İnce, 20’li yaşlarında bir gencin kendisine “Burada Amerikan filmlerindeki havada bombalar uçuşuyor. Partilerinizi bu kadar önemsemeyin, memleketi önemseyin ki bu sorunu çözelim” dediğini anlattı. İnce şöyle devam etti:

HENDEK TASVİP GÖRMÜYOR

“Kahveleri gittim. Vatandaşlarla konuştum. Çatışmaların en çok yaşandığı caddelerden birine gittim. Oradaki esnaf 6 bin-8 bin TL dükkan kirası ödüyor ama yaşanan olaylar nedeniyle işyerini açamıyor. Vatandaşlar bana bir aydır dışarı çıkma yasağı olduğunu, Ankara’nın Çankaya’sında bir gün sokağa çıkma yasağı olsa neler olacağını sordular. Empati yapılması gerektiğini söylediler. Dışarı çıkamıyorlar, su yok, dükkanlarını açamıyorlar… Vatandaş kazılan hendekleri tasvip etmiyor. Çatışmasızlık ortamında halkın devletle bağı güçlenmişti. Son olaylarda hendekleri tasvip etmiyorlar ama iktidarın yaptığını da doğru bulmuyorlar.

HALKA YALAN SÖYLEMEKLE OLMAZ

Bu sorun Diyarbakır’a gidip milliyetçiliği ayaklar altına alıp, sonra Trabzon’da milliyetçi olmakla çözülmez. Halka yalan söylemekle, günü birlik politikalarla çözülmez. Bu sorun cesur, samimi, ezber bozan adımlarla çözülür. Duygusal kopuş sağlanırsa bunu telafi edece bir şey yok. AKP’nin yaptıkları samimi değildi. İki yüzlü politikalar nedeniyle bu noktaya gelindi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’ye taziye ziyaretinde de bulundum. Türkan elçi, ‘Bu cinayetin çözülmesini istiyorum, muhalefetin bunu gündeme getirmesini istiyorum’ dedi.”