Musul eski Başkonsolosu ve CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Yılmaz, "Bu askerler oraya niye gitti? Orada ne amaçları vardı? 600 asker Musul'u mu kurtaracak? Yoksa bizim elimizle Musul kurtarılıp birilerine mi verilecek?" dedi.  Öztürk Yılmaz ayrıca, IŞİD öncesinde ne yaptınız ki sonrasında ne yapasınız? Allah aşkına çocuk kandırmayın ya'' dedi.

Foto: CİHAN Musul eski Başkonsolosu Yılmaz, Sünni aşiret liderlerinin Türkiye'ye geldiklerini ve daha sonra da IŞİD liderine biat ettiklerini söyledi.


SÖZCÜ/ ANKARA

TBMM Genel Kurulu’nda Başika kampında Türk askerinin geri çekilmesi tartışıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Musul’un DEAŞ’tan alınması gerektiğini söyleyince Musul'da İŞİD'e esir düşen eski Başkonsolos CHP milletvekili Öztürk Yılmaz, “Allah aşkına çocuk kandırmayın. Ne stratejisinden bahsediyorsunuz? IŞİD'le ilgili bir strateji olmadı. IŞİD sonrası ise hiç yok” dedi.

Bakan İsmet Yılmaz, Başika kampında TSK'nın hem askerlere hem de peşmergelere eğitim verdiğini söyledi. Irak’ta istikrarın sağlanması için DEAŞ’ın etkisiz hale getirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Öncelikle stratejik öneme sahip Musul’un DEAŞ’tan geri alınmasıyla mümkündür” dedi. Yılmaz, Başika kampında 2 bin 441 personel ve farklı yerlerde 2 bin 308 peşmergeye eğitim verildiğini kaydetti. Bakan, 14 Aralık itibariyle de buradaki askeri birliğin bir bölümünün Bamerni kampına intikal ettirildiğini söyledi.

BAŞIMIZA ÇUVAL GEÇİRDİLER

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ ise, Türk dış politikası ve Türkiye’nin ağır bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye’nin caydırıcılığının kalmadığını belirten Özdağ, şu örnekleri verdi:

“Amerikalılar başımıza çuval geçirdi, bedel ödemedi.Yunanlılar Ege'de 16 adamızı işgal etti, bedel ödemedi. İsrail uçakları hava sahamızı ihlal etti, Reyhanlı üzerinde yedek yakıt tanklarını damga olarak bıraktı. Suriye'de bir nükleer santral inşaatını vurdu, bedel ödemedi. İsrail ordusu gemimizi bastı, insanlarımızı öldürdü, bedel ödemedi. Başika’ya Bağdat’la görüşmeden yollanan birlik, Bağdat’ın ‘Birleşmiş Milletlere şikâyet ederiz’ tepkisi karşısında geri adımla cevap buldu. Başbakanın ‘Bizim gücümüzü test etmeyin’ ifadesinin artık uluslararası siyasette espri konusu oldu''

ÇOCUK KANDIRMAYIN

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ise Başika kampında yaşanan sorunu '' “Biz Bağdat’la bu işleri götürmek istemedik. Görevden alınmış eski Musul valisinin daveti üzerine gitmiş bunlar, peşmergenin uygun görmesi üzerine gitmiş.” diye açıkladı.

Askeri geri çekilmesini Dışişleri Bakanlığı’nın ‘intikal’ diye açıklamasını eleştiren Yılmaz, “Musul’dan intikal ne demek? Yani çekilme demek. Nezaketen diyemiyorlar. Basbayağı asker çekilmesidir bu. Bugün Irak IŞİD’le, bölgesel Kürt yönetimiyle, Sünnilerle fiilen 3’e bölündü. Bakan IŞİD sonrası stratejiden bahsediyor. Bizim IŞİD öncesi stratejimiz mi vardı ki sonrasını olsun. IŞİD orada, IŞİD insanların ırzına geçti,kentleri , yağmaladı, IŞİD öncesinde ne yaptınız ki sonrasında ne yapasınız? Allah aşkına çocuk kandırmayın ya'' dedi.