Başak KAYA-Zekeriya ALBAYRAK-ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarındaki dört aşamalı yönetim stratejisini ve projelerini açıkladı. “Vizyon belgesi” olarak tanımladığı seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye birinci sınıf demokrasiyi getirmeye namus sözü verdi.

Kılıçdaroğlu, üreten, dünya ile yarışan Türkiye modelini sıraladı. “Önce üreteceğiz sonra hakça bölüşeceğiz”  diyen Kılıçdaroğlu sosyal devleti güçlendireceklerini vurguladı. “17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor” diyen Kılıçdaroğlu asgari ücretin 1500 TL olacağını, emekliye yılda iki kez ikramiye verileceğini ve her hanenin en az 750 TL’nin altında geliri olmayacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu, “Yoksulluğu yönettiler, inançlarını sömürdüler. Sözüm söz namus sözü dört yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak” dedi. Stratejinin son aşamasını ise halkına hizmet eden devlet sisteminin güçlendirilerek, liyakatin öne çıktığı yeni bir yapılanma oluşturuyor.  Kılıçdaroğlu ayrıca CHP iktidarının ilk 100 gününde ve ilk bir yılında yapacaklarının sözünü verdi.

CHP’nin Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı, ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Salonda, “Yaşanacak bir Türkiye” seçim sloganının öne çıktı ve partililer yoğun katılım gösterdi. “Bir siyasal parti ilk kez seçimlere bu kadar tutarlı, bu kadar onurlu, bu kadar ciddi, bu kadar inançlı projelerle milletin önüne çıkıyor” diyen Kılıçdaroğlu, “Seçim bildirgemiz onların hayal edemeyeceği gerçeklerle doludur. Sokakta kağıt toplayan vatandaşa da sanayiciye de dokunuyor” değerlendirmesini yaptı. “Gelin hep beraber yeni bir başlangıç yapalım. Hep beraber yaşanacak bir Türkiye’yi yeniden inşa edelim” diyen Kılıçdaroğlu özetle şöyle konuştu:

13 YILIN ÖZETİ

13 yıl önce yoksullukla, yasaklarla, yolsuzluklarla mücadele edeceğiz dediler. 13. yılın sonundaki tablo şu: 6 milyon 200 bin işsiz, 17 milyon yoksul, maaşı bin TL'nin altında 8 milyon emekli, prim borcu olduğu için hastaneye kabul edilmeyen, ölüme terk edilen esnaf kardeş, sosyal güvenlikten yoksun yüzbinlerce işçi, açlık sınırına dayanmış bir milyon insan, kızgın gençler, kölelikten hallice kalıplara sokulmak istenen kadınımız, korkuş, sinmiş bir medya, kimliğini ve kişiliğini yitirmiş iş dünyası.

"MİLLETİN MİLLETLE ARASINI AÇTILAR"

13 yılın sonunda milletin polisle arasına açtılar, hukukla, basınla, sporla, sanatla, kültürle; dinle, imanla, devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar. Bu tabloyu yakıp geçeceğiz, yaşanacak bir Türkiye’yi elbirliğiyle kuracağız.

BİRİNCİ STRATEJİ DEMOKRASİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, ÖZGÜRLÜK

Katılımcı demokrasi ile hukukun üstünlüğü ile devletin saydamlığı ve hesap verebilirliğini göreceksiniz. Bunu nasıl sağlayacağız; Siyasi Ahlak Yasasını çıkaracağız. 12 Eylül askeri darbe yasalarını kaldıracağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milletin vekillerini liderler değil, milletin kendisi seçecek. Lider sultasına son vereceğiz. Yurtdışındaki vatandaşlarımızı da kendi milletvekillerini TBMM’ye göndereceğiz. Adli kolluğu getireceğiz. Soruşturmalarda siyasetin gölgesini kaldıracağız. Gizli tanık uygulamasına son vereceğiz. HSYK’yı savcılar ve hakimler olarak ayıracağız. Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarının yüksek kurulları etkilemesini ortadan kesinlikle kaldıracağım. Avukatları ve savcıları iddia makamıyla savunmayı aynı düzlemde karşılıklı oturtacağız. Eşitleyeceğiz. Medya üzerindeki bütün baskıları kaldıracağız. Kuvveler ayrılığı ilkesini, eksiksiz, tam yürürlüğe koyacağız.

İKİNCİ STRATEJİ:  ÜRETEN TÜRKİYE

Türkiye’nin ciddi bir rekabet gücüne kavuşması, orta gelir tuzağından kurtulması gerekiyor. Rekabetçi bir ekonomi için üretken yatırımlara, verimlilik artışına nitelikli istihdama ihtiyacımız var. Önce üreteceğiz, sonra hakça bölüşeceğiz. Türkiye bilgi toplumunu yakalamak zorundadır. Üniversitelerin bilgi üretmesi için YÖK'ü kaldıracağız. Her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı mekanlar yapacağız. Üniversite öğrencilerimiz belli koşullarda kendi üniversitelerinde karar sahibi olacak. Her üniversite kendi yöneticisini kendisi seçecek. Her yıl, en az 15 bin üniversite mezununu yurtdışında doktoraya göndereceğiz. Türkiye, bilgide ve teknolojide önemli bir sıçrama yapacak. Bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. İlk kez iş garantili eğitim başlatacağız. Bütün OSB’lerde yatılı meslek liseleri olacak. Nitelikli ara eleman sorununu CHP iktidarında açacağız. Teşvik sistemini sil baştan yenileyeceğiz. Ne kadar çok eleman çalıştırıp vergisini ödüyorsa devletten sıfır faizli kredi alacak.

ÜÇÜNCÜ STRATEJİ: HAKÇA BÖLÜŞECEĞİZ

Sosyal devleti güçlendireceğiz. Yarattığımız refahı hakça bölüşeceğiz. Sosyal devleti güçlendirirsek refahı paylaşmış, tabana yaymış oluruz. 13 yıldır bu ülkede refah hakça bölüşülmüyor, yoksul insanlar perişan. 13 yıldır bu ülkede vicdansız bir büyüme modeli uygulandı. 17 milyon yoksul vatandaşıma sesleniyorum, açlıkla mücadele eden milyonlara sesleniyorum, birileri köşeyi döndü, birileri açlıktan öldü.  2015 yılından söz ediyorum, 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor. 17 milyon yoksulun refah düzeyini yükselteceğiz. Siz hiç işsiz evlat vergisi duydunuz mu? Bu geldi. Çocuk mezun ama işsiz. Diyorlar ki gelip sigorta primi ödeyeceksin, yoksa sağlık hizmeti vermeyiz. Sizi bu vergiden kurtarmak benim boynumun borcudur.



EMEKLİ, TAŞERON, YOKSUL…:

11 milyon emekliye bayramlarda birer maaş ikramiye vermek boynumun borcudur. Emekli aylığından kesilen destek primini kaldıracağız. Bu benim namus sözümdür. Aylık geliri 200 TL’nin altında olan 17 milyon yoksulumuz var. Namus sözü veriyorum, 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak. Her ailenin güvencesi olacak. Aile sigortasını getireceğim. Hiçbir ailenin geliri 720 TL'nin altında olmayacak. Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçisi kadrolu yapılacak. Çağdaş köleliğe izin vermeyeceğiz. Parayı zaten devlet veriyor, aradan taşeronu çıkartıyoruz. Asgari ücret üzerinden vergiyi kaldırıyoruz, net bin 500 TL olacak. Asgari ücretli kardeşim ya da yoksul vatandaşım, ev kirası ödüyorsun, gelirinin en az üçte birini ev kirası olarak veriyorsun. Bunlar konut sorununu çözemediler, çünkü lüks konut yapıyorlar. Benim sözümdür, arsa payı alınmayacak. Ayda 277 TL sabit taksitle 70 metrekarelik ev yapacağım. Çiftçi kardeşlerim ürettiği ürünün karşılığını alacak, devlet ne fiyat verecek 1 yıl önceden belli olacak. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim. Sana mazotu 1.5 TL'den vereceğim. 5 milyon vatandaşımız borç batağında. Dünyanın faizini ödediler bunlar bankalara. Tüketici kredisi veya kredi kartı borcu, faizlerin en az yüzde 80'ini sileceğiz, kalan borcu yeniden yapılandıracağız. İşsizlik kader değildir.

DÖRDÜNCÜ STRATEJİ: DEVLETİ YENİDEN İNŞAA EDECEĞİZ

Bütün kazanımlarımızı korumak zorundayız. Demokrasimizi derinleştirmek zorundayız. devlet yapılanmasını inşa edeceğiz. Devletteki kurumların tamamının güçlü olmasını istiyoruz, sıcak siyasetin oralara müdahale etmemesini istiyoruz. Demokrasi 4 yılda bir oy atma değil, Eğer siz kalkıp MB'ye müdahale ederseniz, KİK'e müdahale ederseniz, orada demokrasi yok demektir. İşi ehline vereceğiz, vatandaşa devlet hizmet edebilsin, devletin elinde sopa değil, devlet vatandaşına kucak açmak zorunda. Vergi denetimini silah olarak asla kullandırtmayacağız. Kesin Hesap Komisyonu oluşturacağız, bütçe kaynakları nerede nasıl harcandı, iktidar muhalefete hesap verecek.



"KÜRT SORUNUNU BİZ ÇÖZERİZ"

Türkiye’nin yaşadığı en temel sorunlardan birisi de Kürt sorunudur. Demokrasi içinde soruna en sağlıklı çözümleri üreten, en yürekli, söylemlerinde en namuslu parti CHP’dir. Bu sorunu çözerse CHP çözer. CHP dışında hiçbir irade bu sorunu çözemez. Sorunu çözmek için 4 koşulu milletin önüne koyduk. Samimi ve dürüst olacaksın, gizli ve kişisel ajandan olmayacak, millete hesabını veremeyeceğin angajmanlara girmeyeceksin dedik, millete bilgi vereceksin dedik, hiçbirisine uyulmadı. Yurttaşlarıma söylüyorum, kanın akmadığı, barış türkülerinin söylendiği, herkesin bir birlerini kucakladığı yaşanacak bir Türkiye’yi biz yaratacağız.

"İLK 100 GÜNDE NE YAPACAĞIZ"

Emeklilere birer maaş ikramiye vereceğiz, aile sigortası kanununu TBMM'den geçireceğiz. 720 TL'nin altında olmayacak. Kamuda taşeron işçiliğe son vereceğiz, çalışanların tamamı kadrolu işçi olarak görevlerine devam edecek. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerin en az yüzde 80'ini çizeceğiz ve bunun düzenlemesini getireceğiz, siyasi ahlak yasasını çıkaracağız, kul hakkı yemeyen siyaseti yeniden inşa edeceğiz, TBMM’de kesin hesap komisyonunu kuracağız. siyasi iktidar millete ve muhalefete hesap verecek.

"İLK 1 YILDA NE YAPACAĞIZ"

Çiftçiye mazotu 1,5 TL'den vereceğiz. Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıracağız, net bin 500 TL olacak. Siyasi Partiler Yasası'nı değiştireceğiz, yüzde 10 barajını kaldıracağız. Hiç bir üniversite öğrencisi benim yurt sorunum var demeyecek. Çocuklarınız yurtlarına kavuşmuş olacak. Teşvik sistemini değiştireceğiz. Katma değeri yüksek ürün üretene özel destek. Vergi ve sigorta pirim borcu olmayan KOBİ ve esnafa bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz.

İşte bildirgeden öne çıkan bölümler

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞI 1500 TL'YE ÇIKACAK

Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı da 1500 TL olacak.  Emeklilere yönelik paket ise şöyle

Emeklilere, her iki dini bayramda, birer maaş ikramiye verilecek
Emekli maaşları ile çalışan maaşları arasındaki "uçurum" kapanacak
Emekli maaşları, gıda fiyat artışına ve refah payı artışına bağlı olarak yükselecek
Bakıma muhtaç emekliler ve yakınlarının sağlık, barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanacak
Bankalara emeklilere, kamu çalışanları ile aynı oranda promosyon ödeyecek
Emeklilere uygun fiyatla gezi ve tatil olanağı sağlanacak
Emekliler arasındaki eşitsizliği giderecek adil bir intibak yasası çıkarılacak
Emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülecek
Emekliden alınan muayene ve katılım payı kalkacak
Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primi kalkacak

Ailelere ilişkin CHP'nin vaatleri şöyle;

Hanelere, 360 TL'ye kadar kira ve fatura desteği sağlanacak
Sosyal destekler iki katına çıkacak, yardım çeşitleri artacak.
5 milyon yurttaş sosyal yardım kapsamına alınacak
Hiçbir hanenin geliri 720 TL'nin altında olmayacak
16, 7 milyon kişi ve 3.75 haneye sosyal destek sağlanacak
Yoksul yetişkinlere 240 TL'ye kadar muhtaçlık desteği verilecek
Engellilere, 400 ile 600 TL arasına destek sağlanacak
Kadınlara 400 TL kreş desteği gelecek
3,2 milyon yurttaş ücretsiz Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak
Askerdeki gençlere, 360 TL destek sağlanacak
Yaşlılara üç ayda bir 900 TL yaşlılık desteği verilecek
Çocuk destekleri gebelikle birlikte başlayacak
Aile sigortası ödemeleri kadınların hesabına yatırılacak
Öğrencilere her ders yılı başında eğitim araç gereç desteği verilecek
Kronik hastalığı bulunan vatandaşlara 'engelli desteği' düzeyinde, destek sağlanacak

Esnafa yönelik vaatler ise şöyle:

Kira, araç gideri gibi işyeri masrafları vergiden düşürülecek
AVM ve hipermarketlere, küçük esnaf korunacak
Esnafa, ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandırılacak
Belediyelerin esnafla rekabet etmesi önlenecek
Prim borcu olan esnaf da sağlık hizmetlerinden yararlanacak
Esnaf diğer çalışanlarla aynı sürede emekli olabilecek ve aynı haklardan yararlanacak
Esnafa stratejik destek sağlanacak
Haksız rekabete yol açan, Suriyeli göçmenlerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf iş yapmaları önlenecek
Esnaf Bakanlığı kurulacak

Davutoğlu'ndan Roman açılımı

Davutoğlu'ndan Roman açılımı