Kamil ELİBOL / ANKARA

Gerekçe olarak elektrikli copların kalp pili kullanan kişiler üzerinde olumsuz etki yaratacağı, gaz silahlarının ise toplumsal olaylarda ciddi yaralanmalara sebep olabileceği gösterildi.

ÇİN COPU: Çin Halk Cumhuriyeti’nin iki ülke polis teşkilatları arasındaki dostane işbirliğini geliştirmek amacıyla 17 Temmuz 2004’de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne hediye ettiği 250 adet elektrikli cop ile 15 adet 38 mm. çaplı gaz silahı sıkıntı yarattı.

“TESLİM ALIN”: İstanbul Emniyeti, yıllardır muhafaza ettikleri 250 adet şarjlı elektrikli cop ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen 15 adet gaz atma silahı ile bunlara ait aparatların Emniyet Genel Müdürlüğü’nce teslim alınmasını istedi.

“KULLANMADIK”: İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün EGM’ye gönderdiği yazıda, “Çevik Kuvvet Şubesi, canlı üzerinde nasıl bir etki yaratacağı bilinmediği ve personele verilen bir eğitim olmadığından dolayı elektrikli copları hiçbir şekilde kullanmadı” dedi.

İNCELEME YAPILDI: Çin’in hediye ettiği elektrikli coplar ile gaz atma silahlarının Emniyet Teşkilatı’nca kullanılıp-kullanılmayacağını tüm yönleriyle incelendi. Kriminal Polis Laboratuvarları, elektrikli coplar ve gaz silahları için, “uygun değil” raporu verdi.

BOYU ÇOK KISA: Hibe mühimmatın Genel Müdürlük envanterine alınıp-alınmaması hakkında ilgili birimlerden görüş istenildi. Güvenlik Daire Başkanlığı, elektrikli copların grupları dağıtma amacına hizmet etmeyeceğini belirterek şöyle dedi:

“Günümüzdeki toplumsal olaylarda cop mesafesine girilmediği için bu coplar kullanılmaz, uzun süreli müdahalede şarj problemi yaratır. İki yönlü kullanılması için dizayn edilmiş olmasına rağmen boyu çok kısa (24 cm) olduğundan normal cop olarak bile kullanılmaz.

KALP PİLİ RİSKİ: Özellikle kalp pili takan kişilere karşı kullanılması olumsuz etki yaratabilir. Yukarı-aşağı ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen gaz silahları elektrikli ateşleme sistemiyle çalışıyor. Mühimmatı da bu sisteme özel olarak üretildiğinden dolayı envanterimizde bu silah için mühimmat bulunmuyor. Bu silaha özel üretilen mühimmatın yapısı toplumsal olaylarda ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Ayrıca, silahın üzerine sabitlenmiş farklı açılarda 9 adet namlu bulunması hareket halindeki araç üzerinden nişan almakta dezavantaj sağlayacağı için teşkilatımız hizmetlerinde kullanılması uygun olmayacaktır”

FARKLI GÖRÜŞ: Asayiş Daire Başkanlığı ise elektrikli copların canlı üzerindeki etkisinin tespit edilmesi ve hayati tehlike yaratmayacağı hakkında rapor verilmesi halinde bu copların asayiş birimlerince kullanılabileceği yönünde görüş bildirdi.

İMHA EDİLECEK: Teşkilat hizmetlerinde kullanılması uygun görülmeyen 15 adet gaz atma silahının imha edilmesine karar verildi. EGM, gaz silahlarını imha edilmek üzere MKE Hurda İşletmeleri Müdürlüğü’ne gönderilmesini benimsedi. İstanbul Emniyeti’ne ise, “250 elektrikli copu şarj aletleriyle birlikte imha edin” emri verildi.