İstanbul milletvekili adayları tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yeni Yargı Reformuyla”, Türkiye’de kamu bürokrasisinde de, yargıda da, paralel yapılanmanın izlerine rastlanmayacağını söyledi. Avrupa Parlamentosu ve Papa’nın “soykırım kararını eleştiren Davutoğlu, “Birileri Osmanlı'dan nefret edebilir, birileri bugün olduğu gibi Avrupa Parlamentosu ya da Papa, onun gibi düşünen bazı çarpık zihniyetler bu millete hakaret etme yoluna gidebilir, bu İstanbul bu aziz şehir tarih boyu her sığınana kapılarını açmıştır. İstanbul insanlığın sığınağıdır” dedi.

Davutoğlu, konuşmasının başında, "Siyasette en büyük şeref, bu aziz milletin temsilcisi olmaktır. Ama burada da açık söylüyorum; en ayrıcalıklı olanlar İstanbul'un temsilcileri olanlardır. Payitahtımızın, mimarimizin zirvesi olan İstanbullumuzun temsilcisi olmaktır. Hepinizi tebrik ediyorum. Hepinizi tebrik ediyorum ve bu ağır sorumluluğu yerine getireceğinizden hiç şüphem yok" dedi.

Davutoğlu, Türkiye genelinde aday tanıtımları yaptıklarını belirterek, "O aday tanıtımında 12 yıllık birikim üzerinden yeni dönemle ilgili kanaatlerimizi Türk kamuoyumuzla, aziz milletimizle paylaştık. Şimdi İstanbul aday tanıtımını vesile ikraz ederek, bu vizyonumuzda biraz daha detaya girerek sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Yeni bir dönemde insan odaklı kalkınma diyoruz, vizyoner ülke Türkiye diyoruz. Bu sözleşmenin ana esaslarını kamuoyumuzla paylaştık ve onlara şunu sorduk; siz de kendi sözleşmenizi ortaya koyun. Kendi taahhüdünüzü ortaya koyun. Ama Kılıçdaroğlu gibi notere giderek değil, milletin huzuruna çıkarak, sizin bu ülke ve bu vatanla ilgili gelecek vizyonunuzu ortaya koyun dedik" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, salonda bulunan partililerin "Kemal pabucu yarım / Çık dışarıya oynayalım" tezahüratları üzerine ise "Onun vakti çok, dediğinizi yapabilir. Dışarı çıkar ve oyun gibi alkışlama seremonilerine katılabilir. Ama bütün bu kampanyada güzel bir şey oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'na bile millet demeyi öğrettik. İlk defa millet dedi" ifadesini kullandı.

"TARİHİN HUZURUNA AK BİR İSTİKBALLE YÜRÜDÜK"
Başbakan Davutoğlu, tekrar çağrıda bulunduğunu belirterek, "Bu seçim dönemine girerken, fikirlerimiz, vizyonlarımız, ideallerimiz mukayese edilsin. Siz de kendi sözleşmenizle çıkın. Ya bizim ortaya koyduğumuz sözleşmeye siz de imza atın, eleştirilecek yönü varsa çıkın eleştirin, ama kesinlikle negatif ve hakarete dayalı bir seçim kampanyası yürütmeyin. İşte biz AK Parti kadroları olarak 2001'den bu yana defahatlerce demokrasi sınavından geçtik ve her bir seferinde milletimizin huzuruna ak alınlarla çıktık, milletimizden aldığımız destekle tarihin huzuruna da ak bir istikballe yürüdük" şeklinde konuştu.

Genel aday tanıtımında seçim beyannamesini tanıttıklarını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir kafa karışıklığına yol açmaması için zikrediyorum; zikrettiğimiz Yeni Türkiye Sözleşmesi 100 maddelik, 100. yıla giderken bütün vatandaşlarımıza yaptığımız bir çağrıdır ve ortak zeminimizdir. 350 sayfalık seçim beyannamemiz ise en ince detaya kadar ilmik ilmik işlenmiş bir taahhütler ve vizyon belgesidir. Yeni Türkiye Sözleşmesi, Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe ve değişik dillerde yayınlanarak, vizyonumuzu ortaya koyan bir belge olacak. Beyannamemiz ise halkımıza sunduğumuz, noterden değil, gönlümüzden gelerek tasdiklenmiş bir şekilde halkımıza sunduğumuz, hükümet programımızın da temel teşkil edecek taahhütler ve vizyon belgemiz olacak.

Biz iktidara geldiğimizde nitelikli yatak sayısı oranı yüzde 6'ydı. İnsan onuruna bir devletin saygısı önce sağlıkla ortaya konur. Şimdi Türkiye ortalaması olarak nitelikli yatak sayısı, yani en çok 2 yatağın olduğu, içinde gerekli ihtiyaçların karşılanabileceği hasta odalarının oranı yüzde 43'tür. Yeni dönemde inşallah bu oranı yüzde 90'a çıkaracağız. Artık ranzalarla yan yana oturulmuş büyük hastane odaları olmayacak. Yeni dönemde 35 yeni şehir hastanesi kuracağız, 2 tane de İstanbul'a."

YARGIDA REFORM STRATEJİSİ
Davutoğlu, iktidar geldikleri 2002 yılında ortalama eğitim süresinin 5,4 yıl olduğunu ifade ederek, "Şimdi 7,8. İnşallah önümüzdeki 4 yıl içerisinde bu oranı 14,7'ye, yani 2 misline çıkarmaya kararlıyız. Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunacak nitelikte mesleki formasyonu almış, zihni ve entelektüel formasyonu almış yepyeni bir gençliği inşa ediyoruz inşallah, inşa edeceğiz" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, yargı konusunda ise "Bugün sabah yargıda yeni reform stratejisini açıkladım. Bu reform stratejisiyle yargıyı tümden yeniden yapılandıracağız. İnsan onuru hastanelerde, adliyelerde, okullarda gözlenir. Hastanelerinde aşağılanan, okullarda
80-100 kişilik sınıflara kapatılan, adliyelere girdiğinde, 'Acaba nereden hangi darbeyi yerim?' diye o karanlık boş koridorlarda dolaşanlar insan onurunu tadamazlar" dedi.

"PARALEL YAPI"YI ELEŞTİRDİ
Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adliyelerde de, vatandaşlarımızın girdiğinde 'Ben burada gerçek anlamda hukukla muhatap olacağım' dediği şartları gerçekleştireceğiz. İnsan onuruna aykırı bir şekilde vatandaşlarımıza öyle veya böyle yargıda ayrımcılık yapmaya dayanan tavırlar sergileyen hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Artık Türkiye'de kamu bürokrasisinde de, yargıda da bu hain çetenin, paralel yapılanmanın izlerine rastlanmayacak. Hayallerinin yetişmesi mümkün olmayan 3 katlı tünel... Şimdi Kılıçdaroğlu ne verebilir İstanbul'a? İstanbul'a Marmaray'ı yapmış olan, İstanbul'da Avrasya tünelini yapmakta olan, 3. köprüyü yapmakta olan bir AK Parti karşısında Kılıçdaroğlu ne söyleyebilir? Şöyle bir şey söyleyemeyeceği için, sadece ve sadece alkışlar, başka hiçbir şey yapamaz."

"İLK MİLLİ MUHARİP UÇAK 2023'TE"
Başbakan, "Önümüzdeki dönemde ilk milli muharip uçak inşallah 2023'te Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin semalarında uçacak. Son Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde projeyi onayladık, tasarım aşamasına geçiyoruz. 2023'te Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin semalarında, bütün dost ülkelerin semalarında bizim milli muharip uçağımız uçacak. Yine 2019'da bunun bir ön aşaması olarak milli eğitim uçağımız Hürkuş uçmaya başlayacak. İlk defa milli bölgesel yolcu uçağını en geç 2022-2023'e kadar inşa etmiş olacağız. Yani yüzde 100 Türk yapımı bölgesel yolcu uçağı, eğitim uçağı ve milli muharip uçağını Türk semalarında görecekler" diye konuştu.

Davutoğlu, şunları söyledi:
"İlk milli haberleşme uydusunu inşallah önümüzdeki dönemde devreye sokacağız. İlk defa burada açıklıyorum. Bakanlar Kurulu'nda çalışmalarını tamamladık ve Meclis'e gönderdik. Seçimden sonra çıkaracağımız ilk kanunlardan birisi Milli Uzay Ajansı'nın kurulmasıdır. Sadece semalarımızda değil, artık uzayda da rekabet eden bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne herkes şahit olacak. Herkes uzayda da rekabet eden Türkiye'ye şahit olacak. Hâlâ stratejik derinliği yazarken, savunma sanayii bölümünü yazdığımda emin olun ağladığımı neredeyse hatırlarım. Çünkü o günlerde, 1999'da, 2000'de Türkiye kendisine hibe olarak verilen tankların modernizasyonu için İsrail'e muhtaç durumdaydı. İşte tarih önünde, millet önünde söz veriyoruz; bir daha kendi tankımızı, uçağımızı, kendi gemimizi yapmak için hiçbir namerte değil, merte dahi muhtaç olmayacağız."

"MİLLİ OLMAK MİLLİYETÇİLİKTEN BAHSETMEKLE OLMAZ"
"Buradan Bahçeli'ye sesleniyorum: Milli olmak milliyetçilikten bahsetmekle olmaz. Milli olmak, senin döneminde IMF kapılarında birkaç yüz milyon dolar borç dilenmekle olmaz. Milli olmak, yine sizin döneminizde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için Amerikan Kongresi'nden izin beklemekle olmaz. Milli olmak, milli savunma sanayii ile olur. Milli olmak, üzerinde al bayrak taşıyan her uçağın, her geminin, sancağında Kur'an-ı Kerim bulunan her geminin bu ülkede, bu ülkenin insanı tarafından üretilmekle olur.

Birileri Osmanlı'dan nefret edebilir. Birileri bugün olduğu gibi, Avrupa Parlamentosu ya da Papa ya da onun gibi düşünen çarpık zihniyetler bu millete hakaret etme yoluna gidebilir. Dün Avrupa Parlamentosu Başkanı'na da söyledim. Bu İstanbul, bu aziz şehir tarih boyu her sığınana kapılarını açmıştır. Endülüs'te Müslümanlar ve Yahudiler kılıçtan geçirilirken ve tek bir Müslüman Endülüs'te bırakılmazken, oradan gelen Yahudileri İstanbul'da en iyi şartlarda asırlarca ağırlayan da Osmanlı kültürüdür, Osmanlı zenginliğidir."

HDP'Yİ ELEŞTİRDİ
Konuşmasında HDP'yi de eleştiren Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bu terör unsurları, Ağrı'da dağdan inip vatandaşlarımıza seçim için baskı yapan, seçimde kendi zihniyetlerine sahip olan partiye oy kullanma yönünde baskı yapanlar var ya, onlar çözüm sürecini engellemek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmasını da engellemek için Silvan Barajı'nı hep sabote etmeye kalktılar. En büyük sulama projesini engellemeye kalktılar. Yüksekova'daki inşallah Hakkari mitingini, Yüksekova'daki havalimanının açılışıyla birlikte yapacağız. Şimdi İstanbul'a gelip demokratik bir Türkiye projesinden bahsediyorlar. Aynı projeyi Hakkari'de, Şırnak'ta, Ağrı'da savunsanıza... Oralara giderek, terör örgütünün orada Silvan Barajı'na havalimanı inşaatına çıkardığı engeller karşısında aynı tavrı sergilesenize... Hayır, bunların meselesi, kesinlikle, HDP'nin meselesi Türkiye'de yeni ve demokratik bir dönemin başlamasının önünü açmak değil. Doğu'da başka, Batı'da başka bir dil kullanarak, Türkiye'de kaosu tetiklemeye çalışıyorlar. Dikkat ediniz, MHP, CHP, HDP, onları destekleyen üst akıllar, içeride ve dışarıda AK Parti iktidarını engellemeye çalışıyorlar. Biz ise içeride ve dışarıda hiçbir güce dayanmıyoruz. Tek dayandığımız güç, Rabbimiz ve milletimizdir."

Davutoğlu, konuşmasının ardından, AKP'nin İstanbul milletvekili adayları ile tek tek poz verdi ve ardından adayların tümü ile toplu fotoğraf çektirdi.