Veli TOPRAK/ ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti içi ve dışındaki gelişmeler nedeniyle ‘yol ayrımında’. Hem kendi geleceği hem de AKP için alacağı kararlar yakın tarihe damgasına vuracak. Özellikle koalisyon kurulması ve AKP’nin kongresi konusunda Saray’la ters düşen Davutoğlu’nun, önümüzdeki iki hafta içinde yapacağı hamleler merak ediliyor.

KOALİSYONU ZORLUYOR

Davutoğlu, 9 Temmuz’da hükümet kurma görevini aldıktan sonra 3 siyasi parti lideriyle görüştü. CHP’nin olumlu yanıt vermesi üzerine AKP-CHP arasında koalisyon çalışması sürdürülüyor. Parti yönetiminde net bir görüş yok. Ancak Davutoğlu ve bazı 3 dönemciler (Bülent Arınç- Mehmet Ali Şahin) koalisyonu zorluyor. Genel hava yüzde 50-50 diye ifade ediliyor.

AKP, koalisyonu tek seçenek olarak yürütmüyor. Kamuoyunda ‘AKP-MHP olmayacak’ havası oluşturuldu. Ancak el altında iki parti arasında görüşmeler yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, MHP’yle teması sürdürüyor. 4 gün önce de yeni bir görüşme yapıldı.

Erdoğan ve Saray’a yakın olan AKP’liler ise her şeye rağmen ‘erken seçime’ odaklanmış durumda. Koalisyonun Erdoğan’ın gücünü zayıflatmasına ve devre dışı kalmasına karşı çıkıyorlar.

‘KONGREYİ ERTELEYELİM’

Eylül sonuna kadar AKP’nin büyük kongresini yapması gerekiyor. Koalisyon görüşmeleri ve terör olayları nedeniyle 5. Büyük Kongre tarihi belirlenmedi. Bazı partililer ‘Ağustos ayında yapalım’ görüşünü dile getirdi. Ancak Davutoğlu’na yakın isimler ‘1 yıl erteleyebiliriz’ düşüncesini dillendirmeye başladı. Kongre yapılması halinde AKP’yi 3 yıl boyunca yönetecek 50 kişilik üst yönetim belirlenecek. MKYK’ya alınacak isimler konusunda Davutoğlu-Erdoğan mücadelesi baş gösterecek.

AKP'nin erken seçim planı

AKP'nin erken seçim planı