Brüksel’de Avrupa Birliği ve Türkiye Zirvesi gerçekleşti. Zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2016 yılının AB konusunda tarihi bir yıl olacağını belirtti. Zirvede ayrıca Avrupa Birliği’nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak Türkiye’ye 3 Milyar Euro maddi destek vereceği açıklandı.

[caption id="attachment_997779" align="alignleft" width="670"] Foto: REUTERS[/caption]

Brüksel’de düzenlenen AB – Türkiye Zirvesi sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker yaptığı konuşmada Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım yapılacağını belirterek, “Bu Zirvenin çok faydalı bir zirveyi tamamlamış bulunuyoruz. Terörle mücadele acil tehditler ve göçmen krizi sorunu da bu günkü görüşmelerimizin başlıca unsurlarından biriydi. Göçmen akımının kesilmesi önemli. Türkiye üzerinden gelen Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya gelmesini önlemek ve bu konuda Türkiye’ye Suriyeli göçmenler konusunda desteklerimiz devam edecek ve Türkiye’ye 3 milyar Euro yardım yapılacak. 2016 Anahtar bir yıl olmasını bekliyoruz Türkiye ile Avrupa Birliği arasında güzel bir toplantı” dedi.

[caption id="attachment_997914" align="alignnone" width="670"]Ahmet Davutoğlu Foto: REUTERS[/caption]

“2016 YILINDA VİZE MUHAFİYETİ İÇİNDE TARİHİ YIL OLACAKTIR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 yılının Türkiye için tarihi bir yıl olacağını belirterek şöyle konuştu:

“Tarihi bir gün, tarihi bir toplantı. Brüksel’de 11 yıl sonra AB ile Türkiye arasında yapılan ilk zirve toplantısıdır. AB katılım sürecini yeniden, canlandırmak için güzel bir toplantı oldu. Sadece mülteciler konusunda değil tam üyelik görüşmeleri konusunda da verimli bir toplantı oldu. Avrupa ile Ekonomi , Enerji ve Siyasal alanda üst düzey diyalog mekanizmaları kuruyoruz ve bu zirveleri yılda iki kere düzenlemeye karar verdik. Dilerim ki 2016 Yılı AB konusunda tarihi bir yıl olacaktır, 2016 yılı AB tam üyelik yolunda dönüm noktası olacağının bu toplantıda bunun işaretlerini vermiştir. AB ile Vize muafiyeti konusunda da bizim yapacaklarımızda var Avrupa Birliği’nin de yapacakları var. 2016 yılı AB açısından Tarihi bir yıl olacaktır.”

“3 MİLYAR EURO TÜRKİYE’YE DEĞİL SURİYELİ SIGINMACILAR İÇİN”

AB’nin Türkiye’ye destek vereceği 3 milyar Euro Türkiye’ye değil Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için destek verileceğinin altını çizen Davutoğlu, amaçlarının göçleri düzenleyip azaltmak olduğunu söyledi. Davutoğlu, hükümetin reform hükümeti olduğunu ifade ederek Türk toplumunun AB üyeliğini desteklediğini belirtti. Davutoğlu fasıllarla ilgili AB’nin de deklarasyonu olacağını da sözlerine ekledi.

DHA