7 Haziran seçimi öncesinde partisinin grup toplantısında yaptığı kısa konuşmada "Recep Tayyip Erdoğan... Seni başkan yaptırmayacağız. Seni başkan yaptırmayacağız. Seni başkan yaptırmayacağız" sözleri ile gündeme oturan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a konu hakkındaki görüşünün değişip değişmediği soruldu. "Türkiye'de başkanlık sistemini destekler misiniz" sorusu yöneltilen Demirtaş, "Söz ağızdan bir defa çıkar" diye yanıt verdi.

[caption id="attachment_1001305" align="alignleft" width="600"] FOTO:DHA[/caption]

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Ortadoğu Enstitüsü'nün Türkiye Konferansı'nda konuşan HDP lideri Selahattin Demirtaş gündeme dair açıklamalarda bulundu. Demirtaş, çözüm süreci konusunda yeniden masaya dönülmesinin tartışılması gerektiğini savunarak "Hükümetin de çatışma ve silahla bu sorunun çözülemeyeceğini idrak etmesi ve yeniden masaya dönülmesi konusundaki çağrılara ciddiyetle cevap vermesi gerekiyor. Ben çok umutsuz, karamsar değilim. Türkiye toplumunun ekseriyeti barış ve masaya dönülmesini istiyor" dedi.

PKK'NIN ETKİSİ OLDU MU?


"HDP'nin oy kaybında PKK'nın rolü var mı" sorusunu da yanıtlayan Demirtaş "Çatışma, savaş durumu demokratik sivil siyaset ortamında negatif etki yaratır, bu bir gerçektir. Ama doğrudan kazılan hendekler veya öz yönetim ilanları oy kaybına yol açtı mı diye analiz yaptığımızda, bu öz yönetim ilanlarının yapıldığı 8 ilçede oyumuz düşmemiş, hatta tek oyumuzun yükseldiği yerlerden, kent olarak, Şırnak ve Cizre en çok çatışmanın yaşandığı yer. Dolayısıyla ne kadar etkisi oldu, bunu rakamsal olarak ölçemiyoruz ama savaşın kendisi zaten sivil siyaset alanını zorlayabilir. Şunu biz hiçbir zaman iddia etmedik: 'PKK, HDP'yi geriletmek için savaşı başlattı ve HDP'ye karşı bir hamle olarak savaşı başlattı', bunu biz kabul etmedik." diye yanıt verdi. Demirtaş, "PKK çatışmanın şiddetini düşürüp frene basabilirdi, neden basmadı?" sorusu üzerine "Bunun doğrudan muhatabı bir PKK yöneticisi olur" diye yanıtladı.

"SÖZ AĞIZDAN BİR DEFA ÇIKAR"


"Türkiye'de başkanlık sistemini destekler misiniz" şeklindeki bir soruya ise Demirtaş, "Söz ağızdan bir defa çıkar" diye yanıt verdi.