Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü Avrupa Oyunlarının açılış töreni için Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’ye gidiyor. Erdoğan’ın Türkiye’de bulunmadığı süre içinde ‘’Cumhurbaşkanı vekili’’ olarak görevi TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e mi yoksa geçici başkan Deniz Baykal’a mı bırakacağı tartışılıyor. TBMM eski Başkanı duayen siyasetçi Hüsamettin Cindoruk SÖZCÜ’ye ‘’Vekaletin Baykal’a bırakılması gerekir’’ dedi.

TBMM’nin en yaşlı üyesi sıfatı ile geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal olacak. Ancak YSK henüz resmi sonuçları ilan etmediği ve TBMM’de de yemin töreni yapılmadığı için, Baykal resmen geçici başkan sıfatını kazanmadı. Çiçek’in TBMM Başkanlığı görevi de 8 Haziran günü sona erdi.

ÇİÇEK MİLLETVEKİLİ DEĞİL

Anayasa gereği Cumhurbaşkanı yurt dışına çıktığında vekaleti TBMM Başkanına bırakıyor. Ancak TBMM Başkanı Cemil Çiçek üç döneme girdiği için aday olamadı ve yeniden milletvekili seçilmedi. 24. Dönem parlamentosu da görevini tamamladığı için, Çiçek’in Meclis Başkanlığı görevi sona erdi. Çiçek halen ‘’Milletvekili olmayan Meclis Başkanı’’ sıfatını taşıyor.

TBMM kaynakları, Çiçek’in görevinin geçici başkan Deniz Baykal’a devredene kadar süreceğini savunurken, Türk siyasetinin duayen ismi TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 2. adamın ve vekilin Deniz Baykal olması gerektiğini söyledi. Cindoruk SÖZCÜ’ye şu açıklamayı yaptı:

‘’ Sayın Deniz Baykal şu anda en yaşlı TBMM üyesi olarak Tabii Başkandır. TBMM Başkanı seçilene kadar da, Geçici TBMM Başkanı olacağı için Cumhurbaşkanının vekaleti Baykal’a bırakması gerekir. Sayın Çiçek’in görev süresi doldu ama ‘Geçici başkana görevi devredene kadar TBMM Başkanlığını yürütür’ biçiminde bir görüş de olabilir. Bu konuda yazılı kurallar yok. Benim görüşüm Cumhurbaşkanı vekilinin Deniz Baykal olması gerektiği yönünde’’