Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliye ayrılan Org. Necdet Özel’e ‘Devlet Şeref Madalyası’ verileceği açıklandı. Karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra Özel’e bizzat Erdoğan tarafından madalya takılacağı öğrenildi. Bu durum tartışma yarattı.

DOLMABAHÇE DEĞİŞTİRDİ

Emekliye ayrılan Genelkurmay Başkanlarına, 1998’den itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla Devlet Şeref Madalyası verilmeye başlandı. AKP birlikte çalıştığı 5 Genelkurmay Başkanından sadece 3’ünü bu madalyaya layık buldu. “Kasaptaki ete soğan doğramam” diyerek, kumpas olduğu ortaya çıkan ve yüzlerce subayın, generalin hayatını karartan Balyoz Davası’nda tanıklık yapmak istemeyen Hilmi Özkök, 27 Nisan e-muhtırasını yayınlayıp, daha sonra Dolmabahçe Sarayı’nda Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşüp tavır değiştiren Yaşar Büyükanıt, ‘hükümetle uyumlu çalışan’ Necdet Özel...



TARİH: 25 AĞUSTOS 2006, ÖZKÖK MADALYA ALDI
Hilmi Özkök, 2006 yılında emekli oldu. Org. Özkök’e Devlet Şeref Madalyası’nı, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer taktı.

ASKERLERE SAHİP ÇIKTILAR

Özel’e madalya verme kararı alan AKP hükümeti, daha önce birlikte görev yaptığı 2 eski Genelkurmay Başkanına ise bu madalyayı vermemişti. İlker Başbuğ ve Işık Koşaner, AKP hükümetince adeta cezalandırılmıştı. İlker Başbuğ, Balyoz ve Ergenekon Davaları süresince tutuklu askerlere hep sahip çıktı.



TARİH: 28 AĞUSTOS 2008, BÜYÜKANIT MADALYA ALDI
AKP ile 2 yıl birlikte ‘uyum içinde’ çalışan Büyükanıt, emekliye ayrılınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilen madalyayla ödüllendirildi. Erdoğan-Büyükanıt görüşmesi ise hep sır olarak kaldı.

KOŞANER TEPKİ İÇİN İSTİFA ETMİŞTİ

Başbuğ, 2010’da madalyasız olarak emekliye ayrıldı. Ardından kendini Ergenekon kumpasının ortasında buldu. Terör örgütü yöneticiliği ile suçlandı, müebbet hapisle yargılandı. 26 ay cezaevinde kaldı. Ergenekon’un kumpas olduğu ortaya çıkınca tahliye oldu...
Işık Koşaner, Başbuğ’un ardından göreve geldi. AKP ile 2 yıl birlikte çalıştı. Görev süresi boyunca kumpas mağduru askerlerin yanında oldu. Onları cezaevinde ziyaret etti. Hükümetin kumpasa sessiz kalışına tepki için 3 kuvvet komutanıyla birlikte 29 Temmuz 2011 tarihinde istifa etti. Görevini, Erdoğan tarafında da ‘sevilen’ bir komutan olarak tanınan Orgeneral Necdet Özel’e bıraktı. Peki, AKP ile 4 yıl birlikte çalışan Özel Paşa döneminde Türkiye neler yaşadı?



TARİH: 6 OCAK 2012, BAŞBUĞ TUTUKLANDI
İlker Başbuğ, emekli olduktan sonra Ergenekon’un bir numarası olmakla suçlandı, tutuklandı. 26 ay Silivri Cezaevi’nde kaldıktan sonra kumpas ortaya çıktı, özgürlüğüne kavuştu.

SORUN ÜSTÜNE SORUN ÇIKTI

Özel’in görev yaptığı dönem çalkantılı geçti. Balyoz ve Ergenekon davalarında silah arkadaşları yargılandı. Suriye krizi çıktı. IŞİD terör örgütü ortaya çıktı ve Türkiye’yi de tehdit eder hale geldi. 2 milyon Suriyeli Türkiye’ye göç etti. IŞİD, Musul’da Türk konsolosluk görevlilerini rehin aldı. Süleyman Şah operasyonu yapıldı ve türbe taşındı. TSK’daki paralel yapı iddiaları gündeme oturdu. Necdet Özel; Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk gibi davalardan tutuklanan komutanların aileleri ve muhalefet partilerince çok sert eleştirildi. 4 yıl boyunca hükümetle uyumlu çalıştı. Erdoğan’ın için ‘özel’ bir komutan oldu. ANKARA-SÖZCÜ