Dışişleri Bakanlığı; Rus Büyükelçisi'nin dün bir kez daha Bakanlığa çağrıldığını duyurdu. Önceki gün de Suriye'deki sınır ihlali yüzünden 'izahat vermesi içini' Rusya Büyükelçisi, Dışişleri'ne çağrılmıştı. Büyükelçi ile Rusya'nın ortaya attığı "Türkiye bizimle görüşmek istiyor" açıklaması da görüşüldü. Bu açıklamanın ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "Rusya ile her hangi bir çıkar çatışmamız yok. Sİyasi çözüm konusunda Rusya ve İran ile konuşmaya hazırız." dedi.

İLK AÇIKLAMA DIŞİŞLERİ'NDEN GELDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç Rus Büyükelçisinin yeniden çağrılmasına yönelik açıklama yaptı. Bilgiç; Rusya’yla Türk hava sahasının ihlallerinin önlenmesi konusunda yapılan görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada "Rusya Federasyonu'nuun (RF) 3 ve 4 Ekim 2015 tarihlerinde Türk hava sahasına yönelik ihlalleri, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından RF'nin Ankara Büyükelçiliği nezdinde kuvvetle protesto edilmiş, ihlallerin tekrar etmemesi istenmiş, bunların tekrarı durumunda doğacak sonuçlardan RF'nin sorumlu olacağı belirtilmiştir. RF Makamlarıyla Ankara'da Bakanlığımızca yapılan görüşmeler ve askeri makamlarımız arasındaki görüşmeler bağlamında herhangi bir çalışma grubu tesisi gündeme gelmemiştir" dedi.

"GÖRÜŞME YERİ ANKARA"

Açıklamada ayrıca "Ortak çalışma grubu gündeme gelmemiştir." vurgusu yapılırken "Türk ve Rus askeri makamlarının benzer olayların tekranın önüne geçilebilmesi için, Ankara'da görüşebilecekleri Büyükelçi'ye iletilmiştir" denildi.

DAVUTOĞLU: RUSYA VE İRAN İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Bu açıklamadan saatler sonra bir açıklama da Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu "Rusya ile her hangi bir çıkar çatışmamız yok. Suriye krizi Türk-Rus krizine dönüşmemeli. Sİyasi çözüm konusunda Rusya ve İran ile konuşmaya hazırız." dedi.

 

RUSYA "TÜRKİYE GÖRÜŞME TEKLİF ETTİ" DEMİŞTİ

Rus Interfax Haber Ajansı; dün gece geçtiği ve Rusya Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde "Türkiye, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları sırasında koordinasyonu sağlamak için, Moskova’ya ortak çalışma grubu kurulmasını teklif etti." demişti.

Rus yetkili Igor Konashenkov ise Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan kendilerine yapılan teklifte, ortak bir çalışma grubu kurularak Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarıyla ilgili koordinasyon sağlanması gerektiğinin belirtildiğini söylemişti. Konashenkov, teklifin Rusya’nın Ankara büyükelçiliğine yapıldığını savunmuştu.

Türkiye'den Rusya'ya teklif!

Türkiye'den Rusya'ya teklif!



Rusya'dan

Rusya'dan "camiler vurulabilir" duyurusu