Foto:DHA


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hac'daki facia sırasında haber alınamayan 18 Türk'ten 4'üne ulaşıldığını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı 18 Türk vatandaşına ulaşamadıklarını açıklamıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,  Mira'da şeytan taşlama sırasında meydana gelen izdiham ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Görmez, "Bizim o bölgede bulunan bir hacımız olmamıştır. O bölgede o saatlerde herhangi bir hacı adayımız orda bulunmamaktaydı. Ancak iki seyahat acentamız hakkında bilgi alınamadı. 18 hacı adayımızdan bilgi alamadık" dedi. Görmez açıklama yaparken gözyaşlarını tutamadı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Mekke'den Hac'da meydana gelen felakatle açıklamalar yaptı.

İşte Görmez'in açıklamalarından önemli açıklamalar;

"Çok büyük bir hüzün duyduğumu ifade etmek isterim. Öncelikl İslam toplumlarının başı sağ olsun. Maalesef az önce geniş bir toplantı yaparak bizatihi hadisenin içerisinde bulunanların dinledikten sonra görgü tanıklarının verdikleri ifadeleri dikkate alarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Arafat’tan Mina’ya doğru hacı adayları gelirken, Cemarat’da Şeytan taşlayan hacılar ile, henüz Cemarat'e doğru gelen hacıların karşılaşması neticesinde büyük bir izdiham yaşanmış. Ve bu izdihamda 717 hacı dünyadan gelen hacı kardeşimiz hayatını kaybetmiş. 836 hacının da yaralı olduğu bildirilmiştir. Bu sayılar an be an değişiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz 20 yıldır, hac ibadetinin güvenliği açısından, hac ibadetinin erkanı menasıki içerisinde görülen, Mina’da gecelemek konusunda sahab eden bazı sahabilerin çok daha kısa süre içerisinde hacı adaylarımızın araftan müzderifeye müzderifeden cemerata intikallerini sağlamaktadır.

Böyle olduğu içindir ki, iyi  ki Diyanet bu kararı almış. Bu saatler içerisinde bizim o bölgede bulunan herhangi bir hacımız olmamıştır. Yani diyanet işleri başkanlığı şemsiyesi altında gelen hacılarımızdan herhangi birisi bu üzücü hadisenin yaşandığı bölgede o saatlerde olmamıştır. Bizim kendi talimatnamemize göre herhangi bir hacı adayımızın o saatlerde orada olması yasaklanmıştır.

18 TÜRK HACIDAN HABER  ALAMADIK
Ancak buna rağmen iki seyahat acentamızın hacıları aynı saatte bu hadise içinde olmuş ve bu kardeşlerimizden henüz bazılarından haber alınamamıştır. Her iki seyahat acentamızın, az önce toplantı yaptyık. Her birisinden 9 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. Dokuz, dokuz 18.  İnşallah arkadaşımız hastanerde bu kardeşlerimizin tespiti için uğraşıyorlar. İnşallah herhangi birisinin vefat etmemiş olmasını yüce rabbimden niyaz ediyorum."