Foto: CİHAN


 

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda gençlere evlilik tavsiyesinde bulunan Davutoğlu, evlenmek isteyip de ailesini ikna edemeyen çiftlere ‘dünür başınız ben olacağım’ sözü verdi.

Evlilik hayali kuran gençlere 20 bin lira çeyiz parası vereceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, “Mesele eş meselesine geldiğinde, eğer anneniz babanız bir çeyiz hesabı açtırır 100 lira biriktirirse, mesela 100 bin lira. Devlet olarak gençlerin evliliği için bizden de 20 bin lira çeyiz parası. Bir de konut parası olalım derseniz; yine anneniz babanız ya da sizin biriktirdiğiniz 100 bin lira hesabı varsa ayrıca 20 bin lirada konut için yine vereceğiz. Bu kadar teşvike rağmen bekar kalanın da bir problemi var demektir. Biraz önce Abdurrahim söyledi. O da bir teminattır. Eğer onlar da herhangi bir şekilde kız tarafı, oğlan tarafı; annelerini ikna edemiyorlarsa dünür başınız da ben olacağım. Telefonla kız isteyeceğiz. Gitmemiz zor olabilir" şeklinde konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu sırada salonda el kaldıran bir kişiye "Orada var bir tane. Toplantıdan sonra gel bana. Yalnız şunu bilin; eğer böyle bir görevi ifa edersem ben kız tarafı olurum onu da bilin.” diye konuştu.

AZİZ SANCAR'A TEŞEKKÜR ETTİ
Nobel ödüllü Kimya profesörü Aziz Sancar’ın etnik kökeniyle ilgili çıkan tartışmalara değinen Davutoğlu şöyle konuştu: “Günlerdir üzerinde bir psikolojik baskı uygulanıyor. Aziz Sancar, Nobel ödüllü kimya profesörümüz. Mardin'den yetişmiş, Savur'dan. İstanbul Tıp Fakültesi'nde okumuş, şimdi Nobel ödülünü aldı. Kendisiyle telefonla görüştüğümüzde Türkiye'ye olan bağlılığını ifade etti. Birçok gazeteci ona şunu soruyor; Türk müsün, Arap mısın, Kürt müsün? O da 'Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıyım, bununla gurur duyuyorum' diyor. İlla bizi bölüp ayıracaklar, illa ve mutlaka Nobel ödülü aldı ya Türkiye aleyhine bir şey söyletecekler. Buradan Aziz Sancar beyefendiye sizler adına, milletim adına teşekkürü bir borç bilirim. Mesele, Nobel almak değil. Çalışan ve özgün çalışma ortaya koyan her şey alabilir ama mesele ait olduğu kültüre, ülkeye sadık kalabilmek. Sizlerin aranızdan çok büyük düşünürlerin, çığır açan sanatçıların yeni tezlerle bilim dünyasına ışık tutan bilim adamlarının, siyasi tavırlarıyla dünyaya ışık saçan liderleri sizlerin arasından yetişmesini bekliyoruz. Hedeflerinizi büyük tutun, idealleriniz hayalleriniz olsun. Gerektiğinde eleştirel davranın. Biz de bir yanlış görüyorsanız onu da eleştirmekten çekinmeyin. Kendi aranızda öz eleştiri de yapın. Ama bilgi birikimine, sahip olarak yapın. Bazılarının yaptığı gibi, yapmaya çalıştığı gibi sadece eleştiri adına eleştiri yapmayın. Özgüven sahibi olun. Bu özgüveni, bu salonda görüyorum. Adalet arayışının ve adalet idealinin öncüsü olun ahlaki olarak.”

'ANNENİZE BABANIZA SAYGIDA KUSUR ETMEYİN"
Salondaki gençleri anne babalarına saygısızlık etmemeleri konusunda da uyaran Davutoğlu, konuşmasında anne ve babasına duyduğu özlemi dile getirdi. "Annesine babasına ihanet eden, milletine de ihanet eder" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:
“Değerli gençler anne babanızın hiç bir zaman rızasını almadan yola çıkmayın. Anne babasının duasını almayanın hayatında bereket olmaz. Ben bir anamı küçük yaşta, 4 yaşında kaybettim, diğer annem beni büyüttü onu da kaybettim. Keşke her ikisi de yaşıyor olmuş olsaydı, Rabbimin taktiri, her gün ayaklarını yıkamak bana en büyük şeref olurdu. Babam bana bütün dava bilincini verdi. Sahip olduğum, ahlaki değerler neyse; biliniz ki hepsini babamdan öğrendim. En zor şartlarda vakur durmayı öğretti. Keşke bugün evimin köşesinde oturuyor olmuş olsaydı; her gün onun dizinin dibine oturup nasihatini almayı yapabilseydim. Dolayısıyla anne ve babanıza saygıda kusur etmeyiniz. Anne, babasına saygıda kusur eden, velev ki onlar her hangi bir şekilde kırıldığında gönlünü almayanın bizim aramızda yeri yoktur. Annesine, babasına bugün saygısızlık eden, yarın milletine de saygısızlık eder. Annesine, babasına ihanet eden, milletine de ihanet eder.”

Konuşmaların ardından, Ortadoğu ülkelerinden gelen üniversite öğrencileri tarafından Davutoğlu’na geleneksel Afgan kıyafeti hediye edildi. Davutoğlu, kıyafeti giyerek öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.