Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi Aspat mevkisinden Yunanistan’ın Kos Adası’na (İstanköy) yasadışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı.

Zainb Ahmet (11), kardeşi Hayder Ahmet Hadi’nin (9) de olduğu 8 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bölgede devriye görevini yürüten sahil güvenlik ekiplerinin fark ettiği 7 göçmen kurtarılırken, 2 kişi de kayboldu. Göçmenlerin insan tacirleriyle 2500 Euro’ya anlaştığı öğrenildi. Bu sırada 2 metrelik botla denize açılan Pakistan uyruklu 9 göçmen, ekiplerin uyarıları üzerine geri döndü.



FOTOĞRAFLARI DÜNYAYI SARSTI

Bodrum sahillerine vuran minik bedenlerin görüntüleri dış basında da yankı buldu. İngiliz Daily Mail ve Independent gazeteleri, yayın kuruluşu BBC, Financial Times, ABD’li NBC TV, Huffington Post, Washington Post, New York Times, yaşamını yitiren küçük çocukların fotoğraflarına haberlerinde yer veren önemli yayın organları.

THE GUARDIAN

Avrupa'daki göçmen krizinin şoke eden, korkunç gerçekliği. Gazete Bodrum yakınlarında çekilmiş fotoğrafın, Avrupa Birliği'nin göçmen politikasına yönelik soru işaretlerini artırdığını belirtiyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron dün bir kez daha ülkesinin Orta Doğu'da savaştan kaçan insanlardan daha fazlasını topraklarına almaması gerektiğini söylemişti. Guardian'ın siyaset editörü Patrick Wintour haberinde, Cameron'ın bu sözleri sonrası "kalpsizlikle" suçlanabileceğini yazıyor.


INDEPENDENT

Gazete fotoğrafın altında dün yaşananlar ve İngiltere'nin göçmen politikası ile ilgili görüşlerini aktarıyor:

"İnsanlık Avrupa'da güvenlik arıyor, umutsuzluk dalgası büyüyor. Dünün kurbanları arasında, ailesi Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan Suriyeli bu çocuk da var. AB tıkanmış durumda. Başbakanımız gerçekleri inkar ediyor. Dev bir insani felaket gözler önüne seriliyor. Gerçekten bunun bizim sorunumuz olmadığına inanıyor muyuz?" Independent başyazısında ise "Avrupa'nın görevi" diyor ve ekliyor:

"AB üyesi ülkeler artık bir araya gelmeli ve mültecileri paylaşmalarına yönelik bir kota sistemi oluşturmalı."


THE TIMES: AVRUPA BÖLÜNDÜ


Gazete Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç akınının yaşandığını, Aylan'ın yürekleri parçalayan fotoğrafının göçün insani maliyetini gözler önüne serdiğini vurguluyor. Times Avrupalı liderlerin ise göçmen kotları ile ilgili krizde çözümden daha da uzaklaştıklarını ve adeta felç olduklarını belirtiyor.

Daily Mail: “Binlerin umutsuzluğunu sembolize eden minik çocuğun trajedisi: Ailesinin Avrupa’ya ulaşmaya çalışmasının ardından boğulmuş bir Suriyeli çocuğun cansız bedeni Türk sahiline vurdu.”



THE SUN

Hayat ve ölüm... Bay Cameron, tatil bitti... Şimdi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en büyük krizle ilgilenme zamanı.



DAILY MAIL: BİR İNSAİ FELAKETİN MİNİK KURBANI




DAILY MIRROR: DAYANILMAZ



THE NATIONAL: AVRUPA'NIN ARTIK AKSİYON ALMASINI GÖSTEREN GERÇEK

WASHINGTON POST: “Ölmüş bir bebek Akdeniz’deki mülteci krizinin şimdiye kadarki en trajik sembolü oldu.”



Yunanistan basını da bu çarpıcı fotoğrafı manşete taşıdı...



Yunanistan göçmenlerin Avrupa'ya geçişteki ilk durağı olarak değerlendiriliyor.




Göçmen krizini doğrudan yaşayan ve neredeyse hiçbir adım atmayan İtalya ise, yaşanan trajedi karşısında üç maymunu oynuyor...













İspanyol basını bu çarpıcı fotoğrafa kayıtsız kalamadı...