Veli TOPRAK / ANKARA

AKP’nin oy kaybını önlemek isteyen Erdoğan, 7 Haziran seçimlerine kadar çözüm süreciyle ilgili yeni adımlar atılmasını istemiyor. Başbakan Davutoğlu ise süreci yavaşlatma konusunda ‘gönülsüz’ davranıyor.

KÜRT SORUNU YOK

Seçim sürecinde sürekli anket yaptıran Erdoğan, AKP-HDP-İmralı-PKK ekseninde yaşanan görüşmelerin iktidara oy kaybettirdiğini gördü. İlk geri adamı ‘Kürt sorununda’ yaptı. 2005 yılında kendi adını koyduğu ‘Kürt sorunu’ ifadesi için bu defa Erdoğan, “Kürt sorunu yoktur” açıklaması yaptı.

İZLEME KOMİTESİNİ OLUMLU BULMUYORUM

İmralı’ya giden HDP heyetine 15 kişilik ‘izleme komitesi’nin eşlik etmesi görüşü yeni bir krize neden oldu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Meclis’te gece yarısı buluştuğu HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’a izleme heyeti konusunda olumlu cevap verdi. Ancak bu bilgi kamuoyuna yansıyınca inkar edildi. Cumhurbaşkanı da ‘olumlu bulmuyorum’ sözleriyle heyete karşı çıktı.

DOLMABAHÇE GEREKSİZDİ

Başından beri sürecin her detayını bilen Erdoğan’ın, hükümet temsilcileri ile HDP heyetinin 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de buluşmasını da eleştirmesi kafaları karıştırdı. Erdoğan, “Dolmabahçe’de yan yana o resmi vermesini de şahsen doğru bulmadım” dedi.

ARINÇ HEM VURDU HEM GERİ ÇEKİLDİ

Erdoğan’ın geri adımlarına ilk tepki Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’tan geldi. “Hem Cumhurbaşkanı hem hükümet yıpranır” diyen Arınç, bu gelişmelerden Erdoğan’ın haberdar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı ‘konu mankeni değilim’ diyerek ısrarını sürdürdü.

KANDİL-DEMİRTAŞ ZEHİRLEDİ

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, çözüm sürecinin mimarının Erdoğan olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez. Demirtaş ve Kandil’in açıklamaları süreci adeta zehirlemiştir” dedi.

DAVUTOĞLU ‘GÖNÜLSÜZ’

Çözüm sürecinin yol haritası konusunda Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında görüş ayrılığı var. Geçen hafta AKP Genel Merkezi’nde Başbakan’la görüşen Akdoğan, süreçle ilgili önemli açıklamalar yapacaktı ancak Davutoğlu’ndan ‘olur’ alamadı. Kulislere yansıyan bilgiye göre Davutoğlu, seçimler nedeniyle sürecin askıya alınmasını sıcak bakmıyor.