FOTO:DHA


Suriye sınırında hava sahamızı ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının yankıları sürüyor. İlk iki günkü sert açıklamaların yerini dün "uzlaşı mesajları" aldı. Konuyla ilgili önce CNN'e ardından France 24'e konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan süreçle ilgili çarpıcı açıkmalarda bulundu.

"RUS UÇAĞI OLDUĞUNU BİLSEYDİK..."


İlk olarak konuğu olduğu CNN televizyonunda "Özür dilemeyiz" diyen Erdoğan bir sonraki mülakatında sözlerini "yumuşattı'.  France 24 kanalına değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’i aradım, telefona cevap vermedi. Bu bir Rus uçağı olduğu belli olmuş olsaydı belki uyarıların türü farklı olabilirdi" dedi.



Erdoğan "Bu uyarılar çok daha farklı bir zeminde ulaştırılarak farklı yerler devreye sokulmak suretiyle bu hava sahası ihlalinin önü kesilebilirdi. Ama bu konuda hassasiyetin devam etmesinde fayda var. Yani bu tür ihlallerin olmaması gerekiyor" diye konuştu.

FOTO:DHA

"BİLİNMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL..."


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Erdoğan'ın sözlerine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Moskova’da yaptığı ortak basın toplantısında yanıt verdi. Düşürülen Rus uçağı ile ilgili bir soru üzerine Putin “Türkiye’nin Rus uçağı olduğunu bilmemesi mümkün değil” dedi. S-400’leri konuşlandırmak zorunda kaldıklarını savunan Putin, “Pilotumuz öldürüldü bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Rus lider Putin "Eğer bu Amerikan uçağı olsaydı Amerikan uçağını vurur muydunuz? Bunlar saçmalık. Ciddi, derin bir şekilde ele almak, bu olayın bir kez daha olmasını önlemek için çalışmak yerine belirsiz açıklamalar duyuyoruz. İşte bu yüzden bu bizim seçeneğimiz değil, bu Türkiye'nin seçeneği. Petrol konusuna gelirsek, Türkiye'de Antalya'da G20 zirvesinde göstermiş ve herkesin önünde bu konudan bahsetmiştim, görüntüler pilotlarımız tarafından 5 bin kilometre yükseklikten çekildi. Petrol taşıyan otomobiller zincir halinde gidiyorlar ve görüntüden çıkıyorlar." dedi. Putin bunun "Canlı petrol borusu" gibi göründüğünü anlattı.

Putin sözlerine şöyle devam etti;  "Teröristler tarafından ele geçirilen Suriye topraklarından yapılan petrol sevkiyatından bahsediyoruz. Özellikle bu topraklardan oluyor, başka yerden değil. Bu araçların nereye gittiğini havadan görüyoruz. Onlar sabah ve akşam Türkiye'ye gidiyor."

LAVROV: TÜRKİYE'DEN ARANMADIK


Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Putin'i aradım telefona çıkmadı' sözlerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan yalanlama geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan telefon gelmediğini iddia etti.