Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'nın açılışına katıldı. Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada Suriye'de yaşanan uçak krizine de değindi. Erdoğan, "Yayladağı-Hatay bölgesinde sınır ihlalleri yapmamaları konusunda ikaz edilmiştir. İkazlar üzerine uçaklardan biri sınır ihlalini sürdürmeye devam etmiştir. F-16'larımız ateş açmıştır. Düşen ve Rusya federasyonuna ait olduğu bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır" dedi. Rusya'ya çağrı da yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu hadiseyi tırmandrırmak gibi bir düşencemiz kesinlikle bulunmamaktadır." diye konuştu.

Erdoğan'ın da katıldığı İstanbul'daki 31. İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) açılış toplantısına Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın Özel Temsilcisi Büyükelçi Konstantin Shuvalov da katıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- İslam coğrafyası bir ilim, irfan ve medeniyet coğrafyasından zulüm coğrafyasına dönüşüyorsa arkadaşlık ahlakı ve hukukunun ihlalidir, yok sayılmasıdır. Peygamber Efendimiz kardeşlik hukukun ihlal edildiği ortamı ateş çukuru bir kuyunun kıyısında beklemeye benzetmiştir. Merhamet ve adaletten yoksun bir kalkınma ve gelişmenin bizi götüreceği yer esenlik değil sorunlar yumağıdır.

- Maalesef, televizyon ekranlarına yansıyan açlık, kıtlık ve sefalet görüntülerini önemli bir kısmı teşkilat üyesi ülkelerde vuku buluyor. Mesela, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde her bin çocuktan 54'ü daha 5 yaşına varmadan hayata gözlerini yumuyor.

- Müslümanlar olarak bekaa mücadelesi verdiğimiz ağır bir mücadeleden geçiyoruz. Suriye'de savaş 5. yılına girmek üzere. Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Şu anada kadar 380 bin Suriyeli masum, devlet terörü yüzünden katledildi.

- İslamı kendi kirli emelleri için kullanan bir avuç cinayet şebekesi hen gün masum insanları katlediyor. Adına DAEŞ, EL KAİDE denilen karanlık yapılar İslam dünyasının başkaları tarafından tanzimine taşeronluk yapıyorlar. Bu cinayet şebekelerine karşı hepimizin kararlı bir duruş sergilememiz şarttır.

- Bin düşünüp bir söylemeye aklı selime her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Gençlerimizi, evlatlarımızı zehirleyen 1400 yıllık İslam geleneğini yok etmeyi amaçlayan bu kanser hücrelerini vücuttan söküp atmak Müslümanlar olarak öncelikle bizlerin görevidir.

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ


Yayladağı-Hatay bölgesinde sınır ihlalleri yapmamaları konusunda ikaz edilmiştir. İkazlar üzerine uçaklardan biri sınır ihlalini sürdürmeye devam etmiştir. F-16'larımız ateş açmıştır. Düşen ve Rusya federasyonuna ait olduğu bu ülke makamlarının açıklamalarından sonra anlaşılmıştır.

Rusya orada DAİŞ'i vurduğunu söylüyor ancak o bölgede DAİŞ yok. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşencemiz kesinlikle bulunmamaktadır.