Erdoğan’ın, genel seçim sonrasında CHP milletvekili ve eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile yaptığı görüşmenin ardından Yılmaz’ı Saray’a daveti, Cumhurbaşkanı’nın seçim sonrasına ilişkin stratejileri çerçevesinde siyasetin psikolojik boyutu ile ilgili ikinci bir hamle olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Saray’ında bu akşam, 528 eski milletvekiline iftar yemeği verdi. Yemekte AKP’nin yanı sıra DYP, ANAP ve Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nden çok sayıda eski milletvekili davetli idi.

DSP’den Hakan Tartan da davetliler arasında yer aldı. Davete katılan eski milletvekillerin çoğu sağ parti mensubuydu. Davetliler arasında dikkat çeken eski milletvekillerinin bazıları şöyle: Bülent Arınç, Ekrem Pakdemirli, Yıldırım Akbulut, Işın Çelebi, Hakan Tartan, Erdoğan Bayraktar, Mehmet Ali Şahin, Tayyar Altıkulaç, Köksal Toptan, Hasan Celal Güzel, Bülent Akarcalı, Lokman Ayva, Necati Çetinkaya, Nimet Çubukçu, Mehmet Keçeciler, Suat Kılıç, Faruk Koca, Atilla Koç, Recai Kutan, Rıfat Sait, Oltan Sungurlu, Kürşat Tüzmen, Hayati Yazıcı, Mesut
Yılmaz, Ali Babacan ve Hasan Aydın.

MESUT YILMAZ’I YÜCE DİVAN’A SEVKETMİŞTİ

Davetliler arasında eski ANAP’lı başbakanlardan Mesut Yılmaz ile Yıldırım Akbulut’un yer alması sürpriz olarak görüldü. Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde Erdoğan, İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı idi. Ve bu iki ismin yıldızları siyasette barışmamıştı. Erdoğan, 2004 yılında çoğunluğu Ak Partili milletvekillerinin oyuyla TBMM kararıyla eski Devlet Bakanı Güneş Taner’le birlikte Yılmaz’ı Yüce Divan’a sevk etti. Yılmaz, ‘Türkbank ihalesini kimin alacağına müdahale etme’, ‘ihalesi sürecinde malın satımında ve değerinde fesat oluşturacak ilişki ve görüşmelere girdikleri’ ve bu yolla ‘kendisine bağlı bir medya gücü oluşturma’ iddialarıyla suçlanıyordu. Yüce Divan’daki yargılamada beraat kararı çıkmadı ancak “Rahşan affı” gerekçe gösterilerek, haklarındaki hüküm ertelendi. Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’da yargılanan ilk başbakan oldu.

Sadece Erdoğan Bayraktar davetliydi

17 – 25 Aralık soruşturmalarının ardından Meclis’te dönemin bakanları Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan hakkında soruşturma komisyonu kurulmuştu. Bu bakanlar içinde sadece Erdoğan Bayraktar’ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki davetliler arasında yer alması dikkat çekici idi.