Sınırı ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağının ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri sonrası Rus cephesinden Türkiye-IŞİD ilişkilerine yönelik şok iddialar gündeme getirildi. Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin "kanıt" dedikleri uygu görüntüleri eşliğinde düzenledikleri basın toplantısında "Türkiye, IŞİD'den petrol alıyor. Erdoğan ve ailesi de işin içinde" iddialarına yer verildi. Rusya'nın iddiasını Türkiye sert bir dille yalanlarken, Obama yönetimi de Rusya'nın açıklamalarını "gerçekçi değil" diye niteledi.  Birçok uzman da Rusya'nın kanıt olarak sunduğu haritalardaki "çelişkilere" dikkat çekti. Erdoğan'ın son tepkisi ise doğrudan Putin'e yönelik oldu.

FOTO:DHA/Arşiv


Erdoğan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 22. Olağan Genel Kurulu'nda söz konusu iddialara ilişkin konuştu. Erdoğan "Hele hele ailemi bu işe karıştırmak, o bu işin çok da ahlaki olmayan bir yanıdır ki bunu daha önce İran televizyonları yaptı. İran Devlet Başkanı ile bunu konuştum. Dedim ki "Bak siz çok büyük bir yanlışın içindesiniz, eğer bu böyle devam ederse bunun karşısı çok ağır olur, bedelini siz İran olarak çok ağır ödersiniz..." On gün filan sürdü, daha sonra sitelerinden bunu kaldırdılar. Niye? Çünkü iftira, yalan, takiye üzerine kurulu sistemler bu işi daha çok kullanıyor" dedi. Cumhurbaşkanı'nın "ailemi bu işe karıştırmak" eleştirisi gözleri yeniden Erdoğan'ın ailesi başta olmak üzere yakın çevresine verdiği "görevleri" akıllara getirdi.  Kendinden önceki Cumhurbaşkanlarının aksine birinci dereceden akbarabaları dahil en yakınındaki isimleri kritik görevlere getiren Erdoğan'ın "siyaset tarzı" yeniden gündeme geldi.

Erdoğan’ın, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisiyle çok yakın çalışmış isimlerin yanı sıra;  damadı, metin yazarı, avukatları, şoförü ve asker arkadaşı da milletvekili oldu. Damat ise Enerji Bakanı yapıldı. İşte ailesinin siyasi malzemesi yapılmasından 'haklı olarak' hoşlanmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlarını getirdiği görevler...

FOTO:Cihan


DAMADI BERAT ALBAYRAK:  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük kızı Esra Albayrak ile evli olan Berat Albayrak,7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi, 1 Kasım’da da İstanbul 1.bölge 6 sıra adayı olarak AKP milletvekili seçildi. Yeni kurulan kabinede ise Albayrak, Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı'na getirildi.

AVUKATLARI DA LİSTEDE: AKP listesinde Afyon 2. sıradan aday olan avukat Ali Özkaya da Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Özkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı. Özkaya’nın yanı sıra Erdoğan’ın bir diğer avukatı Fatih Şahin de Ankara 1. Bölgeden 8. sıra adayı olarak TBMM’ye girdi.

ŞOFÖRÜ MECLİS’TE:7 Haziran seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra adayı gösterilen ancak seçilemeyen Erdoğan’ın ‘gönüllü şoförü’ Ahmet Hamdi Çamlı, 1 Kasım seçimlerinde Meclis’e girmeyi başardı. Çamlı, 1 Kasım seçimleri için İstanbul 2. Bölge 13. sıradan aday gösterilmişti. Çamlı 20 yıldır Erdoğan’ın gönüllü şoförlüğünü yapıyordu.

METİN YAZARI AYDIN ÜNAL: Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, metin yazarı grubunun başında yer alan, Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası Erdoğan’la birlikte Saray’a geçen  Aydın Ünal, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım’da da Meclis’e girdi.

ASKER ARKADAŞI: Erdoğan’ın İstanbul’dan askerlik arkadaşı olan emekli müftü İmran Kılıç da, Meclis’e girmeyi başardı. AKP’nin bir önceki seçime göre oy oranını ve milletvekili sayısını arttırması ile Kahmaranmaraş liastesinde 7. sırada bulunan Kılıç, milletvekili seçildi.

MALİ MÜŞAVİRİ: Erdoğan’ın Mali Müşaviri Vedat Demiröz de Bitlis’ten 1. sıra adayı gösterilerek TBMM’ye girdi.

MÜSTEŞAR MECLİS’TE: Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çok uzun süre Maliye Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Naci Ağbal da 1 Kasım seçimlerinde TBMM’ye girdi.



ÖZEL KALEMİNİN EŞİ: Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, TBMM’deki makamında özel kalem müdürü olarak görev yapan  ve halen TİKA Başkanı olan Serdar Çam’ın eşi Selva Çam da 7 Haziran’dan sonra 1 Kasım’da da AKP’den Ankara Milletvekili oldu.

DANIŞMANLARI MECLİS’TE: Erdoğan’ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanlığını yapan isimler de TBMM’yev girdi. AKP Ankara Milletvekilleri Yalçın Akdoğan, Emrullah İşler, Ertan Aydın; AKP Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç,  AKP Erzurum Milletvekili Efkan Ala, AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, bu seçimlerde  de TBMM’ye girmeyi başardı.

İMAM HATİP’TEN ARKADAŞI: Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Mehmet Müezzinoğlu da tekrar Meclis’te… Sağlık Bakanlığı yapan Müezzinoğlu , AKP listesinde Bursa 1. sıradan TBMM’ye girdi.