Kamil ELİBOL / ANKARA

13 Ekim günü Anadolu Jet uçağında Türk vatandaşları adına kesilmiş biletle yolculuk eden iki Suriyeli tespit edildi. Suriyeliler uçaktan indirildi. MİT’e teslim edildi ancak serbest bırakıldı.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu’nun da alanda olduğu sırada yaşanan “gizemli” olay kafaları karıştırdı.

Havalimanındaki VİP salonundan uçağa bindikleri saptanan, Mesut Çetin ve Ali Şamdan adıyla yolculuk yapan ve 02-A ile 02-C koltuk numaralı Busines Class’da oturan Absı Al Taha ile Ahmed Farah isimli kişilerin, sahte pasaportlu MİT elemanı olduğu öne sürülüyor.

ESRARENGİZ YOLCULAR

Soru işaretlerine neden olay esrarengiz olay, 13 Ekim’de Hatay-Ankara seferini yapan Anadolu Jet’e ait TK 7113 sefer sayılı uçakta yaşandı. Uçak Ankara’daki sis nedeniyle saat 08.30’da Kapadokya Havaalanı’na zorunlu iniş yaptı. Kaptan pilot, kısa süre içinde havalanacağı düşüncesiyle kapıları açmadı ve pistte beklemeye başladı.

SAHTE BİLET ÇIKTI

02-A ve 02-C numaralı koltuklarında oturan iki yolcu ise uçak içinde sigara içmeye başlayınca hosteslerce uyarıldı. Kabin görevlileri durumu pilota bildirdi. Pilotta uyarılara aldırış etmeyen iki yolcuyu kule vasıtasıyla polise bildirdi.

Saat 09.00’da polisler uçağa gelerek sigara yasağına uymayan iki yolcunun biletlerini kontrol etti. İki şahsın üzerinden Suriye pasaportu çıktı. Polis, bu kişilerin Suriye/Edlıb nüfusuna kayıtlı Arsı Al Taha (35) ile Ahmet Farah (36) olduğunu tespit etti. Pilot, Mesut Çetin ve Ali Şamdan adına düzenlenmiş biletleri kullanan iki Suriyelinin uçaktan indirilmesini istedi.

VIP’TEN UÇAĞA BİNDİLER

Hatay Havaalanı’nda yapılan araştırmada, sahte isimler adına düzenlenmiş biletlerle yolculuk eden gizemli kişilerin VIP salonundan uçağa bindiği anlaşıldı. Bu gelişmelerden o sırada şehit cenazesini karşılamak üzere havaalanında bulunan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, kaymakam Murat Ertekin ile İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu’na bilgi verildi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

MİT görevlilerince teslim alınan esrarengiz kişilerin, sahte Suriye pasaportu kullanan Türk vatandaşı mı, yoksa sahte Türk ismi kullanan Suriye vatandaşı mı olduğu netlik kazanmadı. Bu kişilerin diplomatik statüleri olmadığı halde Hatay Havalimanındaki VİP salonunu kullanmalarına kimin izin verdiği de araştırılıyor. Olay sonrası bu kişilerin “Örtülü” bir operasyonda kullanılacağı iddiası da gündeme geldi.