Başak KAYA/ANKARA

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, vatandaşların vergilerinden oluşan bütçeden ödül ve ikramiye adı altında son 7.5 yılda 1.6 milyar TL’nin dağıtıldığını açıkladı.  AKP dönemindeki kadrolaşma ve yapılan atamalara bakıldığında dağıtılan bu ikramiyelerin kimlere gittiğinin merak uyandırdığını kaydeden Tekin, konuyu TBMM’ye taşıdı.

CHP’li Tekin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bütçeden ikramiye ve ödül adı artından 2008 yılından bu yılın ilk altı ayına kadar geçen sürede kamu personeline 1 milyar 589 milyon, kamu personeli olmayan kişilere ise 12 milyon 192 bin TL harcandığını belirtti. Tekin, bu kişilerin hangi işleri başarıyla yaptıkları için ödül ve ikramiyeye layık görüldüklerini sordu.

2008 yılından 2015’in Haziran ayına kadar geçen sürede kamu personeline ise 1 milyar 589 milyon TL dağıtıldığına dikkat çeken Tekin, bu ikramiye ve ödüllerin gerçekten liyakatle, hiçbir ayrımcılık yapmadan, kimseyi kayırmadan yapılıp yapılmadığının merak uyandırdığını kaydetti.
Konuyla ilgili SÖZCÜ’ye konuşan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin şunları söyledi:

''Memurlarla hükümetin toplu sözleşme pazarlıkları devam ediyor. Alım gücünün azaldığı, yoksullaşmanın hızlandığı bir süreçte memurlar, emekliler evine et götürmek, çocuğunu okutabilmek istiyor. Ancak kredi kartı ve kredi borçları nedeniyle bankalarla boğuşan vatandaş aldığı zam oranını da hayat pahalılığına kaptırıyor. Ücretliden kesilen gelir vergisi tutarı geçen yıl 55 milyar TL’yi geçti. Yaklaşık 2.9 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisi ve onların ailelerini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde hükümet bütçenin kısıtlı imkanları nedeniyle yine istenilen zam oranlarını veremeyeceğini açıklıyor. Seçim vaadlerimiz arasında emekliye yılda iki kez ikramiye verilmesine karşı çıkıldı. Mali disiplinle ve adil bir bölüşümle bunu yapmak mümkün. Tam da böyle bir zamanda Maliye Bakanlığı verilerinde “bazı kamu personeline” ödül ve ikramiye kaleminden milyonlarca liranın aktarıldığı görülüyor.13 yıllık AKP iktidarında kamudaki kadrolaşmalar, yapılan atamalar göz önünde bulundurulduğu kimlere, hangi başarılı işlerinden dolayı ödül ve ikramiye dağıtıldığı merak uyandırıyor''

Tekin, Bakan Şimşek tarafından “Ödül ve ikramiye verilecek kişiler hangi kritere göre belirlendiğinin, hangi meslek gruplarına ne kadar ödül ve ikramiye dağıtıldığının, kişiyi belirleme yetkisi kimlerde olduğunun, 2008 yılından bu yana yıllar itibariyle kaç kişiye bu kalemden ödeme yapıldığının ve herhangi bir denetim yapılıp yapılmadığının” açıklanmasını istedi.

Kamu toplu sözleşme görüşmelerine başlandı

Kamu toplu sözleşme görüşmelerine başlandı