Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Ömer Çelik'in Ankara'da açıklama yaptığı saatlerde, İstanbul'da ise bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "misafiri" olan bir kişi vardı: İsrail'in can düşmanı, Hamas'ın en önemli liderlerinden Halid Meşal.

Foto: DHA -Halid Meşal, Erdoğan'ın davetlisi olarak ülkemizi ziyaret etti


Meşal, İstanbul'da Erdoğan ile görüşürken, basına Erdoğan'ın Meşal ile birlikte fotoğrafları servis edilirken, Ankara'da AKP Sözcüsü Ömer Çelik de basın toplantısı düzenledi. Ve Çelik, İsrail'den "dostumuz" diye bahsetti. Çelik'in ifadesindeki en önemli vurgu ise, sadece "İsrail halkını" değil, "İsrail devletini" de "Türkiye'nin dostu" olarak açıklamasıydı. Oysa Mavi Marmara olayının öncesi ya da sonrasında AKP'liler "İsrail devleti" için her zaman temkinli konuşmuş, "İsrail halkı dostumuzdur" derken, İsrail devletini hep ayrı tutup, "terörist devlet" olarak nitelemişlerdi.

İSRAİL, KULAĞINA ZEHİR ENJEKTE EDİP ÖLDÜRMEK İSTEDİ


Erdoğan'ın İstanbul'da ağırladığı Meşal, İsrail'in en önemli "hedeflerinden" biri durumunda. İsrail devleti, 1997 yılında Meşal'e bir suikast girişiminde bulundu. Suikast girişimi, o güne kadar görülmemiş bir yöntemle gerçekleştirildi; Ürdün'de, Kanadalı turist kılığına girmiş bir İsrail ajanı, Meşal'e yaklaştı, kulağına şırınga ile zehir enjekte etti. İsrail'in bu suikast girişimi o dönemde büyük ses getirdi; saldırgan yakalandı, Meşal hastaneye kaldırıldı. Meşal ölümle boğuşurken, devreye Ürdün'ün o dönemdeki Kral'ı Hüseyin girdi.

İsrail'le çetin diplomatik pazarlık başladı. Ve sonunda İsrail, tutuklanan suikastçi ajanlarının geri verilmesi karşılığında, Ürdün'e Meşal'e enjekte edilen zehrin panzehirini göndermeyi kabul etti. Aynı pazarlık sonucunda, Hamas'ın, İsrail'de tutuklu bulunan manevi lideri Şeyh Ahmet Yasin de serbest bırakıldı. Ancak Şeyh Yasin, daha sonra iki kez İsrail tarafından hedef alındı ve 2004 yılında da öldürüldü.

O ZAMAN DA BAŞBAKAN NETANYAHU İDİ


Bir başka ilginç tesadüf ise şu; Halid Meşal'e İsrail devletinin suikast girişimi yaptığı 1997 yılında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu idi. Türkiye'nin şimdi barışmaya çalıştığı İsrail hükümetinin başbakanı da aynı isim; Netanyahu.

HANGİSİ DOST?


Aynı gün Türkiye hem İsrail'den "dost devlet" diye bahsederken, hem de en üst düzeyde İsrail'in öldürmeye çalıştığı ismi ağırlaması, akıllara "bunlardan hangisi dost" sorusunu getirdi.