ANKARA - SÖZCÜ

AKP, ''Batı dünyası ile standartlaşacağız'' diyerek 2012'de Askerlik kanunun değiştirdi. Mecburi hizmeti 15 yıldan 10 yıla indi.

Yasayı TBMM'de, AKP milletvekili, emekli pilot Tümgeneral Şirin Ünal savundu. Ancak yasa çıkınca SoloTürk komutanları da dahil, 153 tecrübeli pilot birden Hava Kuvvetlerinden ayrıldı. Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, 'Bu yasa bize bedel oldu'' dedi. Pilot sıkıntısı başlayınca mecburi hizmet süresi de yeniden arttırıldı.

''BEDEL OLDU''

Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanlığında medyaya brifing veren Orgeneral Abidin Ünal da bu yasayı gündeme getirerek şöyle dedi:

''2010’dan itibaren Hava Kuvvetleri’nden ayrılan pilot sayısı 567 oldu. Her yıl ortalama 100 civarında pilot ayrılıyor, Hava Kuvvetleri ise yılda ortalama 125 pilot yetiştiriyor. Mecburi hizmet 15 yıldan 10 yıla inince bu bedel oldu? Her yıl ortalama 100 pilotun ayrılmasını beklerken iki yıl iki devre aynı anda ayrılma hakkı kazandı. O sene 153 pilot birden ayrıldı''

ŞİRİN ÜNAL SAVUNMUŞTU

Askerlik kanununda değişiklik öngören yasa tasarısı Mayıs 2012'de Başbakan Erdoğan ve Bakanlar kurulu üyelerinin imzası ile TBMM'ye gönderilip kabul edildi. TBMM'deki görüşmelerde AKP adına İstanbul milletvekili, emekli pilot Tümgeneral Şirin Ünal kürsüye çıktı ve tasarıyı savundu. Ünal ''Bu yasa askerî personelin 15 yıllık mecburi hizmet sürelerinin 10 yıla indirilerek, Batı dünyasıyla standartlaşmayı amaçlamaktadır'' dedi.

Ancak hem Ergenekon,Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalarda tutuklanan pilotlar, hem de 10 yılını dolduran pilotların ayrılması Hava Kuvvetlerinde pilot açığına neden oldu. Bunun üzerine 2013 yılında pilotların zorunlu hizmet süreleri yeni bir yasa ile yeniden uzatıldı. Birbiri ardına düşen F-4'lerdeki kazalarda pilotaj hatasının olduğu belirtilirken, istifalar nedeniyle tecrübe eksikliği de gündeme geldi.