Türkiye koalisyon görüşmelerinden çıkacak sonuca kilitlenmişken HDP'den flaş bir hamle geldi. HDP "Yüzde 10'luk seçim barajının tamamen kaldırılması için" Meclis'e kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesi olarak ise "Seçim barajının yüksek tutulması ile ilgili olarak ortaya konan gerekçe, siyasi istikrarı sağlamak olsa da demokrasinin önüne konulmuş bir engel olarak uygulamada yerini bulduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir" ifadesi gösterildi.

GEREKÇELERİ TEK TEK YAZDILAR

HDP adına parti grup başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasını taşıyan, "2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" başlıklı teklifte, barajın kaldırılma gerekçeleri de tek tek anlatıldı.

Teklifin gerekçelerinde "Seçim barajının yüksek tutulması ile ilgili olarak ortaya konan gerekçe, siyasi istikrarı sağlamak olsa da demokrasinin önüne konulmuş bir engel olarak uygulamada yerini bulduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Nitekim toplumsal mücadelelerin demokratikleşmeyi talep eden yönünün kuvvetlendiği bir çağda, demokrasinin geliştirilmemesi istikrar sağlamaya değil, gittikçe otoriterleşen bir yönetimin vuku bulmasına neden olmaktadır. Dünyanın her tarafında demokrasi ve birlikte yönetme taleplerinin yoğunlaştığı gerçekliğinden hareketle, artık siyasi istikrar karar alma süreçleri tek bir siyasal görüşün elinde olunca değil, toplumsal çeşitliliğin demokratik bir yönetime yansıdığı noktada sağlanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

DEMOKRATİK ÜLKELERDE YÜZDE 1 İLE 5 ARASINDA

Teklif yazısında seçim sistemlerinde nispi temsil sistemini uygulayan demokratik ülkelerin bir kısmında seçim barajları uygulandığı da hatırlatılarak, bu barajların yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değiştiğine dikkat çekildi.

"BARAJ NEDENİYLE YÜZDE 53 MECLİS'TE TEMSİL EDİLEMEDİ"

Teklifte çarpıcı tespitler de yer aldı. Seçim barajının Türkiye'de ilk kez 1961 yılında uygulandığına dikkat çekilen  raporda 2002 yılındaki seçimlerde halk iradesinin yüzde 53'ünün Meclis'te temsil edilemediği de vurgulandı.

MHP samimiyse seçim barajı iner!

MHP samimiyse seçim barajı iner!