SÖZCÜ EKİBİ: - Turgut ERAT - Çağatay GÜRÜCÜ - Gürkan BAYRAKTAR

Vatandaş ekmek kapısından da oldu. Kara kara ne yapacağını düşünen Hopalılar, “Burada AKP’liysen işe giriyorsun. Değilsen çaydan kazandığın 3-5 kuruşa kalıyorsun. Şimdi o da elimizden gitti. Perişanız” diyorSahilleri yol yapma bahanesiyle talan edilen, ormanları kesilen, kaçak madencilikle altından toprağı bile çekilen Artvin Hopa’daki sel felaketinin üzerinden 8 gün geçti. İlçede hala yaralar sarılamadı. Evlerinde binlerce liralık hasar bulunan vatandaşlar ekmek kapısı olan çaydan da oldu. Selin tam da hasat zamanına denk gelmesi üreticiyi perişan etti.



Çay üreticisi Fatih Ok, derdini Turgut Erat’a anlattı.

SEL İŞSİZLİK DRAMINI ORTAYA ÇIKARDI

Selin mağdur ettiği çay üreticileri dün ilçe merkezinde toplandı. Çayları elinde kalan ve bu yüzden ikinci kez mağdur olan üreticiler dertli... Çünkü çay para etmiyor. Ancak çaydan başka da geçim kaynakları yok. Üreticilerden Fatih Ok, Hopa’daki işsizlik dramını şu sözlerle anlatıyor: “Çayı, yukarılardan toplayıp yürüyerek alıcıya getiriyorum. Değmiyor ama ne yapayım ekmek kapısı. Hopa’da işsiz genç çok. Partisi olan işe giriyor olmayan de benim gibi sürünüyor. Fabrikalara bile AKP’li değilsen giremiyorsun. AKP’li olmayan iş bulamıyor. Çaydan üç-beş kuruş kazanıyoruz o da bizi 1-2 ay idare ediyor.”

‘BİZİ KADERİMİZE TERK ETTİLER’

Üreticilerden Volkan Aksu, bankadan az önce bin lira çektiğini söyleyerek söze başlıyor ve ekliyor: “Sel nedeniyle çayımızı toplayamadık. Toplayanların da elinde kaldı çünkü alım merkezi geç açıldı. Açıldı da ne oldu... Bir de bu çayın bir özelliği var, toplama zamanını geçirdiğin zaman kağıt gibi olur. Biz sel nedeniyle toplayamıyoruz. Halk perişan halde. Çamur içinde kaldık. Hükümet yok, bir şey yok. Bizi kaderimize terk ettiler. Herkes rant derdinde.”



Uzmanlar isyan etti... Karadeniz çöp kovası değildir...

Balçığı ve çamuru denize atıp selin izini siliyorlar


ARTVİN’de sel suları çekildi. Geriye balçık ve çamur kaldı. Yetkililer, Hopa’yı temizlemek için pisliği Karadeniz’e döktü. Karadeniz daha da karardı! Aralarında Devlet Su İşleri, Karayolları ile İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin de yer aldığı 900 kişilik ekip, heyelan sonrası kayan toprak kütleleri, çamur ve balçıkları, selin sürüklediği çöpleri, kamyonlarla Hopa’dan Karadeniz’e döktü.

Uzmanlar bu duruma tepki gösterdi. Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu, felaketten bile ders almayan bir toplum haline geldiğimizi belirtti. Mahmutoğlu, “Karadeniz maalesef can çekişmektedir. Çöplerin denize boca edilmesi gözbebeğimiz Karadeniz’e vurulan son hançerlerden biridir. Uyarıyoruz; bunun yöntemi bu değildir. Karadeniz çöp kovası değil.”