CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirmesinin yıldönümü olması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Madenciler açlıkla ölüm arasında tercih yapmaya zorlanıyor. Aradan koca bir yıl geçmesine rağmen maden işçilerine devlet adına verilen sözler tutulmadı. Soma'da yaşamını kaybeden madencilerin aileleri için toplanan yardımların akıbeti belli değil. Soma bir milat olmadı, kar uğruna işçiler, emekçiler ölmeye devam etti" dedi.

Soma gerginliği: 10 gözaltı

Soma gerginliği: 10 gözaltı

Yakup Akkaya, "13 Mayıs 2014 tarihinde, tam 1 yıl önce 301 madenci arkadaşımız Cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazasında Soma'da iş cinayetine kurban gitti. İlk günde oradaydık, bugün de Soma'daki adalet arayışında madencilerimizin, madenci ailelerinin yanındayız.

Soma'da yıldönümü yürüyüşü

Soma'da yıldönümü yürüyüşü

Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız. Tarihimizin en ağır işçi katliamlarından biri olarak hafızalarımıza kazınan Soma, ne yazık ki yeni işçi kıyımları ile devam ediyor. Kaçak saraylarda işçilerin ve emekçilerin emeği ve kanı üzerine kurulan saltanatlarda her şey hak sayılırken, madencilerin, işçilerin iş güvenliği söz konusu olduğunda maliyetler akıllarına gelenler işçiye emekçiye kör, sağır ve dilsiz kesiliyor. Madenlerde başta yaşam odaları kurulması ve işçi güvenliği için atılması gereken adımlar, ne yazık ki atılmıyor. Rödovans sistemi, dayıbaşılık devam ettiriliyor. Madenciler açlıkla ölüm arasında tercih yapmaya zorlanıyor. Aradan koca bir yıl geçmesine rağmen maden işçilerine devlet adına verilen sözler tutulmadı. Soma'da yaşamını kaybeden madencilerin aileleri için toplanan yardımların akibeti belli değil. Soma bir milat olmadı, kar uğruna işçiler, emekçiler ölmeye devam etti. Her gün madenlerde, tersanelerde, inşaatlarda iş cinayetlerine yenileri eklendi. Soma'da yaşanan faciadan bugüne kadar 1650 işçi, 2015 yılının ilk dört ayında ise 482 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi, yitirmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"PATRON ALP GÜRKAN HÜKÜMET TARAFINDAN KORUNUP KOLLANIYOR VE YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMESİ İSTENMİYOR"
Yakup Akkaya, "Buna rağmen bakanlığı döneminde 6 bin 950 işçinin iş cinayetlerinde hayatını yitirdiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik koltuğunda oturmaya devam ediyor. Bakanlığı döneminde 800 maden işçisinin iş cinayetlerinde hayatını yitirdiği madenlerden sorumlu Enerji Bakanı Taner Yıldız koltuğunda oturmaya devam ediyor. AKP iktidarı, seçim dönemi diye işyerlerinin denetlenmesini engelliyor. Gerçek sorumlulardan olan patron Alp Gürkan hükümet tarafından korunup kollanıyor ve yargı önünde hesap vermesi istenmiyor. Sorumlu kamu görevlilerinin yargılanması engelleniyor. Ne yazık ki, Soma'da Türkiye'nin adalet sistemi de göçük altında kalmıştır. Soma'da adalet sağlanmalıdır. Madenlerde özelleştirmelere ve rödovans uygulamalarına son verilmeli, işsiz, aç kalan madenciler derhal kadroya alınmalı, madenler kamu eliyle işletilmelidir. CHP olarak, Soma katliamının birinci yılında yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizi bir kez daha saygıyla anıyor, Allahtan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını yürekten paylaşıyoruz" açıklamasında bulundu.  (DHA)