İSTANBUL’UN SiLüETİNİ BOZAN 3 GÖKDELENE 50 METRE MESAFEDE

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Mesut Toprak’ın Zeytinburnu’nda yaptırdığı 36 katlı gökdelenler, Tayyip Erdoğan’ı da kızdırmıştı. Erdoğan, tarihi yarımadanın silüetini bozan binaları görünce kahrolduğunu ve bina sahibiyle konuşmadığını belirtmişti.

Nil SOYSAL

Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, İstanbul’un siluetini bozduğu gerekçesiyle eleştirdiği İstanbul Zeytinburnu’ndaki 16/9 Kuleleri’nin yanındaki Kazlıçeşme Abay Ortaokulu’nun imam hatibe çevrilmesinin altından rant çıktı.... İlçede İstanbul’un en büyük imam hatip lisesi de dahil olmak üzere 5 imam hatip okulu bulunuyor. İmam hatibe dönüştürülen ortaokula öğrenci talebi olmazsa, okul ve arazisi AKP’li belediye tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda olduğu TÜRGEV’e verilecek.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM SADECE BİR KILIFTI...’

2000 yılından beri faaliyette olan Kazlıçeşme Abay Ortaokulu geçtiğimiz mayıs ayı sonunda okulların kapanmasına birkaç gün kala İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’ın onayıyla imam hatibe dönüştürüldü. Ortaokulun, dönüştürülmesi başta veliler olmak üzere, semt sakinlerinin de tepkisini çekti. İlçede imam hatip ihtiyacı olmadığını belirten semt sakinleri, 16/9 Kuleleri’nin hemen yanındaki okul ve arazisinin, Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e verilmesi için bu dönüşümün bir kılıf olduğunu ileri sürdü. “Okuluma Dokunma Koordinasyonu” adı altında örgütlenen veliler ise dönüşümü yargıya taşıdı. Çağlayan Adliyesi’nde yürütmeyi durdurma davası açan velilere, CHP’li Dursun Çiçek ve HDP’li Sezai Temelli de destek verdi.

AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI’NDAN ONAY ÇIKTI!

16.5 dönümlük bir alana yayılan arazisi ile Kazlıçeşme Abay Ortaokulu, Zeytinburnu İlçesi içindeki en değerli arazilerden biri olarak dikkati çekiyor. Zeytinburnu’nun AKP’li Belediye Başkanı Murat Aydın’ın okulun imam hatibe dönüştürülmesinden hemen sonra, ilçedeki herhangi bir taşınmazı belediye meclisine dahi sormadan TÜRGEV’e tahsis etme yetkisi alması ise, okul ve arazisinin ranta açılacağı yönündeki görüşleri destekliyor. 16/9 Kulele-ri’nin hemen yanında yer alan 600 öğrenci kapasiteli ortaokulun, imam hatibe dönüştürülmesinden sonra yeterli öğrenci potansiyeline ulaşamaması halinde, TÜRGEV’e verileceği iddia ediliyor. Ortaokulun ilçedeki 3 mahalleye hitap ettiğini belirten öğrenci velileri, okulun imam hatibe dönüştürülmesi ile taşımalı eğitime zorlandıklarına dikkat çekti.


‘Okulumuza dokunmayın’


Zeytinburnu Kazlıçeşme ile Yenidoğan-Göklap mahallelerinde yaşayan 2.000’e yakın öğrenci Abay Ortokulu’nda eğitim görüyor. Okulun imam hatibe dönüştürülmesi velileri ayağa kaldırdı. Dönüşümü yargıya taşıyan veliler haziran ayında Zeytinburnu’nda protesto gösterileri ve yürüyüşler düzenledi. Kaymakamlık önünde oturma eylemi de yapan velilerin oluşturduğu Okuluma Dokunma Koordinasyonu üyeleri, okulun imam hatipe dönüştürülmesi kararı geri alınan kadar eylemlerini sürdürecek...

Veliler öfkeli


Rantçı çeteyle karşı karşıyayız


Çocuklarımızı koruyamayız


Bağdagül Demir: Kazlıçeşme Abay Ortaokulu’nu imam hatibe dönüştürerek, bizleri taşımalı eğitime mecbur bırakıyorlar. Hepimiz dar gelirli aileleriz. Servis ücreti ödeyebilecek durumumuz yok. Ayrıca Zeytinburnu uyuşturucu çetelerinin olduğu bir ilçe. Uzak okullara gittikleri zaman çocuklarımızı nasıl koruyacağız. 1 Haziran’dan bugüne kadar geçen süre içinde konuyu hem yargıya taşıdık hem de Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçelerimizi verip, mağduriyetlerimizi anlattık. Ama ne yazık ki muhatap bulamadık. Maddi ve manevi bir yıkımla karşı karşıya bırakıldık.

Bir yenisine ihtiyaç yok


Selehattin Erbaş: Kazlıçeşme Abay Ortaokulu konumu itibariyle Zeytinburnu’nun en güzel yerinde bulunuyor. 16:9 denen kulelerin dibinde olması ve 16 dönümün üzerindeki arazisi nedeniyle TÜRGEV gibi bir rantçı çete, bizim okulumuzun etrafında dolaşmaya başladı. Aslında bu bir tesadüf değil. Okulumuzun imam hatibe dönüştürülmesi tamamen önceden planlanmış bir bahaneden ibaret. Bu rantçı çete; dini ve imam hatipleri bahane ederek, buralarda dönüşüm yapmak istiyor. Çünkü Zeytinburnu’nda zaten yeterince imam hatip okulu var. Bir yenisine ihtiyaç yok. Ayrıca biz Zeytinburnu’nda Sünni, Alevi ve az sayıda gayrimüslimlerin yaşadığı mahallelere sahibiz, bu mahallelerden imam hatibe gidecek öğrenci sayısı da yok denecek kadar az.

AKP’ye oy verdim ama...


Celal Ertuğrul: 3 dönemdir Gökalp Mahallesi’nin muhtarlığını yapıyorum. Dünya görüşü olarak da şu anda bize bu zulmü yapan siyasi iktidara yakın bir görüşe sahibim.  Ancak yapılan haksızlık karşısında görüşlerimi yeniden dizayn etme mecburiyeti hissediyorum. Yıllarca bu iktidara oy verdiğim için, açıkçası kendi görüşümü de lanetliyorum. Kazlıçeşme Abay Ortaokulu buradaki 3 mahallenin tek ortaokuludur. Buna rağmen okulların kapanmasına 2 gün kala okulumuzu elimizden aldılar. İmam hatibe dönüştürülme projesi de  tamamen bahane. Çünkü Zeytinburnu’nda yapılacak imam hatip okuluna gidecek öğrenci sayısı 80’i geçmez. Oysa Kazlıçeşme Abay Ortaokulu’nda 580 çocuğumuz öğrenim görüyor. Şimdi bu çocukların hali ne olacak?

Amaç asla eğitim değil


Güler Cavlak: Ben Kazlıçeşme Abay Ortaokulu özel alt sınıf velisiyim. Sabah ve öğle olmak üzere çift tedrisat olan sınıflarımızda bedensel engelli öğrencilerimiz de var bizim. İl Milli Eğitim Müdürü’ne bu çocukların durumu ne olacak diye sorduk ve kendisinin bu sınıftan haberi bile olmadığını gördük. Zeytinburnu’nda eğer ihtiyaç varsa, okul yapılabilecek çok sayıda arazi de var. Buna rağmen 16 yıldır burada tek bir okul bile yapılmadı. Sebebini sorduğumuzda arazi fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylediler. Yani burada amaç eğitim değil, rant sağlamak. Okulumuzu imam hatibe dönüştürüp, öğrenci kaydı olmayınca TÜRGEV’e verecekler. Olan da bizim çocuklarımıza olacak. Yetkililerin buna hemen dur desin.

Yetkililer bize yalan söyledi


Aysun Berkin: Okulumuzun imam hatibe dönüştürüldüğünü bize resmi olarak tebliğ etmediler. Biz bu dönüşümü çocuklarımızdan öğrendik. Böyle bir şey olabilir mi diye İl Milli Eğitim Müdürü’ne gittiğimizde çok çirkin bir tavırla karşılandık. Yanımızda bize destek veren milletvekilleri de olduğu halde, İl Milli Eğitim Müdürü tarafından azarlandık. “Bugüne kadar yüzlerce okul dönüştürdüm, ilk defa sorun yaşıyorum” dedi. Biz tepkimizde ısrarcı olunca da, müfettiş göndereceğini ve müfettişlerin bizim sorunlarımızı dinleyeceğini söyledi. Aradan 2 ay geçti. Hiç kimse gelmedi. İl Milli Eğitim Müdürü bize yalan söyledi.