Kamil ELİBOL / ANKARA

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’la İmralı’da yürütülen çözüm sürecinde koordinasyonu sağlayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın bu yıl izleyeceği “yol haritası” belli oldu. Müsteşarlık, 2015 yılında 22 milyon 183 bin lira bütçe de kullanacak.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın onayı ile yürürlüğe giren KDGM’nin 2015 yılı Performans Programı’nda “kapalı kutu” diye tanımlanan ve kamuoyunda merak edilen Müsteşarlığın yapısı ve çalışma yöntemine ilişkin önemli bilgiler yeraldı. Kurumun başında MİT eski Müsteşar yardımcısı Muhammed Dervişoğlu bulunuyor.

İMRALI’YA SEKRETERYA

Programda, Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun çözüm sürecine ilişkin çalışmalarında “koordinasyon” ve “sekretarya” hizmetlerinin Müsteşarlık tarafından yürütüleceği belirtildi. Programda İçişleri Bakanı’nın onayı ile Müsteşarlık bünyesinde “özel ihtisas ve araştırma komisyonları” kurulduğuna vurgu yapıldı.

İSTİHBARAT MERKEZİ

Programda, “Müsteşarlık bünyesinde, terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejiler ile alınacak tedbirlere esas olmak üzere, ilgili birimlerden stratejik istihbaratın alınması ve değerlendirilmesi amacıyla doğrudan Müsteşara bağlı bir İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturuldu. Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığınca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilir” bilgisi yer aldı.

22 MİLYON LİRA BÜTÇE

Performans Programı’nda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığın, 2015 yılında 22 milyon 183 bin lira bütçe kullanacağı ifade edildi. Programda müsteşarlığın, 2015 yılına ilişkin öne çıkan bazı çalışmaları da şöyle açıklandı:

KAMUOYU DESTEĞİNE KAYNAK

Programa göre, çözüm sürecine kamuoyunun desteğinin sağlanması için “özel” çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda, devletin demokratikleşme sürecinde attığı adımlarına algısına yönelik; araştırma, iletişim ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Kadınların, gençlerin ve çocukların ekonomik ve toplumsal yaşama aktif katılımlarının desteklenmesine dönük STK’larla birlikte ortaklaşa projelere imza atılacak. İç kamuoyuna yönelik bu çalışmalar için 2.5 milyon lira kaynak tahsis edildi.

ULUSLARARASI DESTEK

Kamuoyunun terörle mücadele politikaları kapsamında daha etkin bilgilendirilmesi için de bütçe öngörüldü. Uluslararası kamuoyu desteği için ayrılan pay ise 1.5 milyon lira oldu. Buna göre, ulusal ve uluslararası kamuoyu desteğine yönelik çalışmalar için; toplam 4.4 milyon lira harcanacak.

REHABİLİTASYON PROJELERİ

Müsteşarlığın idari ve teknik kapasitesinin artırılması çalışmalarına 1.3 milyon lira ödenek ayrılırken, uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği çalışmalarına 1.9 milyon lira harcanacak. Programda, sosyal yaşama katılım, sosyal bütünleşme ve rehabilitasyon geliştirme projelerine ise 1.5 milyon lira kaynak ayrıldı.

STRATEJİ BELGESİ YENİLENECEK

Programda, Terörle Mücadele ve Demokratikleşme Strateji Belgesi’nin yenileneceği de ifade edildi ve bu çalışma için 100 bin lira bütçe ayrıldı.