Kamil ELİBOL / ANKARA

Diyarbakır’daki HDP mitinginde 4 kişinin ölümü ve 414 kişinin de yaralanmasına neden olan bombayı yerleştiren IŞİD militanı Orhan Gönder’in saldırıdan iki gün önce “asker kaçağı” olduğu için polis tarafından yakalanıp serbest bırakılmasının altından “ihmal” çıktı.

SÖZCÜ, “Terör nitelikle kayıp şahıs olarak” aranan Gönder’in serbest bırakılmasında polisin ihmalini gösteren belgeye ulaştı. Diyarbakır emniyetinin “Otelde konaklayanları UYAP dışında KİHBİ kayıtlarından sorgulayın” talimatına uymadığı ortaya çıktı.

TARTIŞILAN TERFİLER

5 Haziran’da bombalı saldırıya sahne olan HDP mitinginin güvenliğinden sorumlu olan üç Emniyet Müdürü’nün ise bu yıl bir üst rütbeye terfi ettirilmesi tartışmalara yol açtı. Terfi edenler arasında Diyarbakır Bomba İmha Şube Müdürü K.A.’nın da olduğu öğrenildi.

İŞTE O YAZILI EMİR

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya’nın 13 Aralık 2013’de 81 İl Emniyeti’ne, “Kayıp şahısların UYAP üzerinden sorgulanmasında görülen aksaklıklar” konusunda yazılı talimat gönderdiği anlaşıldı. Çatalkaya, Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığınca, İl Emniyet Müdürlüklerine dağıtımı yapılan yazıya dikkat çekerek şu emri verdi:



“20 Eylül 2013 tarihinden itibaren bilgi toplama verilerinin tutulduğu sunucunun, yer değiştirilmesi sebebiyle, Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında verilerin paylaşımı ile ilgili altyapı çalışmasının tamamlanmamasından dolayı veri aktarımının (replikasyon) yapılamadığı belirtilmiştir. KİHBİ Bilgi Sistemi ile UYAP replikasyonunun sağlanamaması nedeniyle otellerde konaklayan kayıp şahısların UYAP üzerinden takibi yapılamamakta ve kayıp şahısların bulunmaları mümkün olmamaktadır. Bu sebeple belirtilen sorun çözülene kadar otelde konaklayanların UYAP haricinde KİHBİ Bilgi Toplama işlemlerinden de sorgulanması ve aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim”

SALDIRI ÖNLENECEKTİ

Emniyetten üst düzey bir yetkili, Orhan Gönder’in KİHBİ üzerinden sorgusunun yapılması halinde terör nitelikli kayıp şahıs olarak arandığına ilişkin kaydın çıkacağına ve IŞİD militanının yakalanacağına dikkat çekerek, “İhmal olmasaydı aranan bu kişi bombalı saldırıyı gerçekleştiremeyecekti. Hem kanlı eylem önlenmiş olacaktı, hem de 4 kişi hayatta kalacaktı” dedi.