Başak KAYA / ANKARA

PM toplantısı listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na sunulmasından bir gün önce, 6 Nisan'da yapılacak. 7 Nisan’da ise listeler YSK’ya verileceği için tartışmaların da önü kesilecek.

Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışı önseçime girmeyen ve kontenjan bekleyen MYK üyelerini diskalifiye etmesi olarak yorumlandı. Bu karar MYK üyelerinin sıralama tartışması yaşamasına da engel oldu. MYK üyelerinden sadece Veli Ağababa Malatya'dan eğilim yoklamasına, Ercan Karakaş ise İstanbul'dan önseçime girdi. Karakaş önseçimden çıkamadı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, önseçime girerken diğer yönetim kademesinin önseçime girmemesi eleştirilere neden olmuştu. Kılıçdaroğlu ise "Siyasete yeni girmiş, akademik çalışması olan isimlerin korunması gerektiğini düşünüyorum" diyerek bu eleştirileri kısmen önlemişti.

461 KİŞİ İÇİNDE LİSTESİNİ YAPACAK

CHP’nin 125 milletvekilinden 14’ü ve Parti Meclis’inden 8 isim başvuru yapmadı. Önseçime giren 18 milletvekili listelerde yer bulamazken, 10 milletvekili bir önceki seçime göre sınırda kaldı. Kontenjan isteyen aday aday sayısının 461 kişi olduğu açıklandı. Kılıçdaroğlu 38 kontenjan adayını bu 461 kişi içinden belirleyecek.

CHP Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden yalnızca iki isim önseçime girdi. Malatya’da eğilim yoklamasına giren Veli Ağababa birinci sırayı aldı. Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş önseçime girdi ve son sıralarda kaldı.

Faik Öztrak’ın Tekirdağ’dan, Selin Sayek Böke’nin Ankara’dan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu daha önce “Kişiler listede olur olmaz, seçilir seçilmez ama bir davaya inanmışsan o davanın kişisel çıkarlar üzerine inşa edilmemesi lazım” demişti.

24 KENTTE MERKEZ YOKLAMASI

CHP, önseçimlerin ardından 24 kentte merkez yoklaması yöntemiyle aday belirleyecek ve aday belirleme süreci böylece tamamlanmış olacak. Partinin merkez yoklaması yapacağı kentler şöyle: Ardahan, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van ve Eskişehir.

Merkez yoklaması ile belirlenecek kentler arasında yer alan Yalova, Kars, Ağrı, Çankırı, Bayburt, Gümüşhane ve Elazığ'da aday listeleri geçen hafta şekillenmişti. CHP daha önce Tekirdağ, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Mersin, Adana, Muğla, Adıyaman ve Zonguldak'ta eğilim yoklaması yaptı.. Bu kentlerde kontenjan uygulaması haricinde aday listeleri kesinleşti.