ANKARA/SÖZCÜ

AKP, Yavru Vatan'da seçim yenilgisi aldı. KKTC'de sol siyasetin adayı Mustafa Akıncı, yüzde 60.4 oy ile, yüzde 39.5’da kalan rakibi Derviş Eroğlu’na fark attı ve yeni Cumhurbaşkanı seçildi.

AKP politikaları ile yıldızı barışmayan Akıncı, seçimi kazandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada çok ince mesajlar verdi. Akıncı ''Tüm partilere eşit mesafede, tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacağım. Hükümetlerin yerine geçmeye çalışan bir Cumhurbaşkanı olmayacağım'' dedi.

MÜDAHALE EDİLDİ Mİ ?

İkinci tur öncesi Akıncı'nın seçimi kazanma ihtimalinin güçlenmesi üzerine AKP kurmaylarının, Eroğlu lehine girişimlerde bulunduğu, ancak başarılı olamadıkları bildirildi. Bu çerçevede özellikle AKP iktidarına yakın Türkiye'deki gazete ve haber kanalları, ''Akıncı paralelle işbirliği içinde'' iddiasını ortaya atarak, yayınlar yaptı.

Bir gazete de Mustafa Akıncı'yı önde gösteren Gezici Araştırma Şirketi aleyhinde yayın yaparak ''Halkı maniple etmek istiyor'' dedi. KKTC vatandaşı da olan AKP İzmir milletvekili adayı Ozan Ceyhun ise Gezici'ye sert eleştiriler yöneltti. Ancak Gezici'nin 60.5 olarak tahmin ettiği seçim sonucu, sandıktan da aynı çıktı.

Seçim propagandası döneminde adadaki Türkiye kökenlilere de ''Akıncı kazanırsa sizi geri gönderecek, Türkiye ile kavga edecek, maaşlar ödenemeyecek'' propogandası yapıldı.

KİRLİ YÖNTEM

Akıncı'nın rakibi Derviş Eroğlu 2. turdan hemen önce Akıncı için ''Paralel'' iddiasını gündeme getirdi ve Türkiye'deki gazetelerin temsilcilerine yaptığı açıklamada ''Paralel mi, Fethullahçı mı dersiniz bilmem ama Amerika ile bağlantısı olduğu benim de kulağıma geldi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz'' dedi.

Akıncı ise ''Derviş Eroğlu, AKP hükümetine çağrı yaparak seçime müdahale etmesini istedi. AKP hükümetini buraya çekme çabasında. Bu oyuna kimse gelmesin. Eroğlu son olarak 'Fetullahçı' olduğum yalanına başvuracak kadar ileri gitmiştir. Hayatım ve inançlarım Fethullah Gülen’le tek bir kez bile kesişmiş değildir. Eroğlu bu iftirayla, son bir gayretle Türkiye hükümetini KKTC seçimlerinin içine çekmeye çalışıyor'' cevabını verdi.

TARAFSIZ CUMHURBAŞKANI

Akıncı seçildikten sonra yaptığı ilk açıklamada ise çok ince mesajlar verdi ve ''Tüm partilere eşit mesafede, tüm renkleri kucaklayan ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı olacağım. Hakka hukuka bakacağım. Hükümetlerin yerine geçmeye çalışan bir Cumhurbaşkanı olmayacağım. Ben sadece demokrasi, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, çocuk hakları, çevre hakları gibi konularda tarafım'' dedi.

Akıncı sonuçlar alındıktan sonraki konuşmasında ise ''Karşı taraf benim seçimi kazanmam halinde TC ile kavga edeceğimi ve maaşların bile ödenmeyeceğini söyledi. Türkiye kökenlileri gemilere doldurup geri gönderecekmişim. Buna herkes güldü. Onları çok istismar ettiler ama insanlarımızı aldatamadılar'' dedi.

Nazarbayev yeniden devlet başkanı

Nazarbayev yeniden devlet başkanı



"Cumhurbaşkanı, tarafsız olmadığı için kaybetti"