Hazırlayan: Çağrı Kaçmaz

Yakın tarihimizde bunun en yakın örneklerini yaşatan olaylar; Güneş Moteli Vakası, Jet Kubi ve son günlerde yaşadığımız seçim hükümeti olarak düşünülebilir. Biz de aldıkları kararlar ile gündeme son dakika manşeti olarak giren milletvekillerini derledik:

KUBİLAY UYGUN



Türk siyasi tarihinin parti değiştirme rekorunu elinde bulunduran Kubilay Uygun yıllarca meclisin renkli simalarından biri olmuştur. DSP Afyon Milletvekili olarak meclise girdikten sonra  DYP’ye geçiş yapmış ve DSP’ye tekrar dönerek transferlerine kısa bir mola vermiştir. Yeniden form tuttuktan sonra ANAP’a geçiş yapan ve Jet Kubi lakabını kazanan Kubilay Uygun, istediği havayı yakalayamayınca bir süre DTP(Demokratik Türkiye Partisi)’nde nefes almış, son olarak da jübilesini MHP’de yaparak alkışlarla meclisten uğurlanmıştır.

Tuncay Mataracı


Tuncay Mataracı; tarihe Güneş Moteli Vakası olarak geçen, Bülent Ecevit’in 42. Hükümet’i kurmak için teklif götürdüğü 11 milletvekilinden biriydi. Yapılan görüşmeler sonrası Adalet Partisi’nden ayrılarak Cumhuriyet Halk Parti’sine geçmiş ve “Gümrük ve Tekel Bakanı” olmuştur.

Sonrasında ise rüşvet almak suçlamasıyla Yüce Divan’a sevk edilmiştir.  43 yıl 11 ay hapse mahkum edilmiş fakat 10 yıl 7 ay hapis yatarak 1990 yılında çıkarılan afla cezaevinden çıkmıştır.

Erkan Mumcu

1995 yılında Anavatan Partisi’nden siyasete atılan Erkan Mumcu,  3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Isparta milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi. Sırasıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Erkan Mumu 15 Şubat 2005’de partisinden ve bakanlıktan istifa etti.

5 Mayıs 2007 tarihinde ANAP ve DYP’nin birleşmesiyle oluşan Demokrat Parti’nin Mehmet Ağar ile birlikte eş başkanı oldu. Ancak anlaşmazlıklar sebebiyle Demokrat Parti’den de istifa eden Erkan Mumcu, 2015 genel seçimleri için CHP ile adı anılsa da bir daha siyaset arenasına adım atmadı.

Tuğrul Türkeş

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğlu olan Tuğrul Türkeş, siyasi tarihimizin son zamanlarda yaşanan en ilginç olaylarından birisinin baş rolündeki isimdir. 1997 yılında babası Alparslan Türkeş’in ölümü üzerine MHP genel başkanlığına adaylığını koymuş, fakat diğer 6 adayın Devlet Bahçeli lehine çekilmesi üzerine sürpriz bir şekilde kaybetmiştir. Bunun üzerine  Aydınlık Türkiye Partisi’ni kuran Tuğrul Türkeş DYP ile koalisyon yapmıştır.

2007 yılında MHP’ye geri dönen Tuğrul Türkeş, 3 dönem MHP milletvekili olarak görev yapmıştır. 26 Ağustos 2015 tarihinde ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için yaptığı teklifi kabul etmiştir. Partisi ve kamuoyunda şok etkisi yaratan kararın ardından MHP’den ihraç isteğiyle disiplin kuruluna sevk edilmiştir.